Компании

все компании

На сайті президента з'явилася петиція із закликом знизити експортне мито на металобрухт

17 серпня 2022 року, 23:29
Петиція із закликом до президента України Володимира Зеленського знизити експортне мито на брухт чорних металів з'явилася на сайті глави держави. Петиція під назвою "Зменшення експортного мита на металобрухт" №22/153610-еп з'явилася на офіційному сайті президента 10 серпня 2022 року.

Станом на 17 серпня вона набрала 47 голосів за необхідних 25 тис. підписів для її розгляду президентом Зеленським. До завершення збору підписів залишилося 85 днів. Автором петиції вказано Юра Антоніна Петрівну.

Проте Українська асоціація вторинних металів ("УАВтормет") у своєму повідомленні в Телеграм-каналі від 16 серпня зазначає, що "Реального автора цієї петиції – не встановлено". Ініціатор петиції вважає, що підвищення експортного мита до EUR180/тонна "ставить навколішки цілу галузь задля олігархічним кланам" і це має бути скасовано. При цьому зазначається, що дефіцит металобрухту як стратегічної сировини на ринку є міфом. А ухвалений закон про підвищення мита на брухт з EUR58 до EUR180/тонна призвів до фактичної заборони на експорт.

"В українських реаліях цей термін трактується інакше, виходячи з незрозуміло яким чином певних потреб металургійних підприємств у металобрухті. При цьому металурги наводять показники, що показують перевищення заявлених потреб та значні складські запаси металобрухту, але все одно вказують на дефіцит металобрухту", - зазначено у петиції.

На думку автора, меткомбінати формували закупівельні ціни непрозоро, часто виходячи із власних інтересів. "У таких умовах саме закупівельні ціни експортерів були дієвим важелем формування справедливої ​​ринкової ціни на металобрухт.

Експортне мито фактично дає металургам можливість встановлювати ціну на металобрухт, незважаючи на ринкову кон'юнктуру", - наголошується в документі. Крім того, високе експортне мито завдає прямої шкоди бюджету від недоотримання надходжень. Автор прогнозує, що у найближчій перспективі слід очікувати суттєвого скорочення заготівлі металобрухту та загострення конкуренції на ринку за якісний металобрухт серед металургійних та ливарних компаній, та відповідні непрогнозовані цінові коливання.

"І найголовніше, дана ставка по експортним митам у період повномасштабного вторгнення РФ в Україну призведе до повного знищення ринку збуту металобрухту, як наслідок втрата великої кількості робочих місць, недоотримання податків нашою державою в такий непростий час", - резюмується у петиції.

Раніше Українська асоціація вторинних металів ("УАВтормет") та "Українська асоціація вторинних металів та ресурсів" ("УАВторметресурс") звернулися до Кабінету міністрів України з пропозиціями розробити низку заходів для активізації роботи ломопереробної галузі, у тому числі для збільшення надходжень до держбюджету та валютної виручки. Зокрема, "УАВтормет" запропонував розробити та впровадити механізм поводження з військовою технікою (трофейною), що дозволить налагодити ефективну та безпечну систему утилізації (переробки) військової техніки з урахуванням пропозицій Міноборони щодо вилучення цінних компонентів, запчастин тощо. для подальшого використання ЗСУ.

При цьому внести зміни до закону України "Про металобрухт" щодо скасування заборони на експорт металобрухту, що утворився у військових структурах.

У свою чергу Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" від імені підприємств гірничо-металургійного комплексу (ГМК) України звернулося з відкритим листом до керівництва України про необхідність якнайшвидшого вжиття заходів щодо порятунку критично важливої ​​для економіки України галузі, яка зараз переживає найважчу кризу за всю історію, знизивши низку тарифів.

Крім того, "Укрметалургпром" запропонував встановити мораторій на експорт металобрухту (на період воєнного часу + шість місяців) з метою нейтралізації ризику нестачі ключової сировини після налагодження виробництва. Як повідомлялося, Верховна Рада внесла зміни до держбюджету на 2021 рік, якими, зокрема, збільшено експортне мито з EUR58 до EUR180 за тонну брухту. Парламентська газета "Голос України" опублікувала зміни до закону 8 грудня минулого року, вони набули чинності з 9 грудня 2021 року.

Термін дії підвищеного експортного мита – до 15 вересня 2026 року. В Україні діють Українська асоціація вторинних металів ("УАВтормет"), Українська асоціація експортерів металобрухту (УАЕМ) та "Українська асоціація вторинних металів та ресурсів" ("УАВторметресурс").




Просмотров: 471
Другие новости