Компании

все компании

Уряд пропонує Верховній Раді відновити стягнення акцизного збору для всіх видів палива - Железняк

15 серпня 2022 року, 09:48
Уряд пропонує Верховній Раді відновити стягнення акцизного збору для всіх видів палива без винятку, повідомив народний депутат Ярослав Железняк ("фракція "Голос").

"Щодо повернення ПДВ на паливо до 20% (зараз 7%) поки невідомо, чи є у фінальному тексті", - написав він у телеграм у неділю. Пізніше він додав, що урядовим законопроектом замість "нульової" ставки акцизу встановлюється акциз "100 євро за 1000 літрів" для всіх видів палива (на бензини моторні, важкі дистиляти та інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан, ізобутан). "Це десь плюс 4-4,5 грн/літр вийде", – припустив Желєзняк. При цьому він зазначив, що ПДВ поки що залишається без змін, як зараз – 7%.

За його словами, аргументація повернення акцизів, ініційованого Мінінфраструктури, полягає у відсутності грошей для будівництва та ремонту доріг. "За розрахунками уряду така ініціатива принесе 2 млрд. грн. на місяць", - додав нардеп.

 Згідно з інформацією на сайті Ради, у неділю зареєстровано два урядові законопроекти: "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу про ставки акцизного податку" (№7668) та "Про внесення зміни до закону "Про державний бюджет України на 2022 рік" "Про використання коштів державного дорожнього фонду" (№7669).

Спочатку тексти законопроектів були відсутні, але на момент публікації було оприлюднено. Згідно із законопроектом №7668, встановлюється акциз на всі види палива у розмірі 100 євро на 1000 літрів. Законопроектом №7669 пропонується виключити із закону про бюджет ст.38, який передбачає, що кошти державного дорожнього фонду спрямовуються насамперед на виконання боргових зобов'язань щодо запозичень, отриманих державою або під державні гарантії, а також на забезпечення потреб сектора оборони.

Як повідомлялося, у середині березня цього року Рада ухвалила закон про додаткові податкові стимули для підтримки бізнесу під час війни, спрямований, зокрема, на утримання цін на пальне.

Згідно з ним, тимчасово, на період дії військового стану, нульовий акциз встановлюється на бутан, ізобутан, скраплений газ (пропан або суміш пропану з бутаном) та інші гази, важкі дистиляти (газойль), інші нафтопродукти, інші бензини, бензини моторні. Крім того, операції з постачання на митну територію України та ввезення на неї бензинів моторних, важких дистилятів і зрідженого газу, а також нафти або нафтопродуктів сирих, отриманих з бітумінозних порід, оподатковуються за ставкою 7%.

Наприкінці квітня було здійснено першу спробу скасувати ці пільги, проте від неї відмовилися. Голова профільного комітету Ради Данило Гетьманцев в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" тиждень тому зазначив, що був би обережним із рішенням про відміну податкових пільг на паливо, хоча практика й показала, що це було помилкове рішення.

"Скасування податків на пальне призвело до того, що на цьому заробили імпортери, які не знизили свої ціни на повну суму скасованого податку. Але якщо ми зараз з вами відновимо ці податки, за це заплатять не імпортери, а за це заплатить споживач. Бо вони ( імпортери) перекладуть це на плечі споживачів, і це також очевидно», – пояснив свою нинішню позицію Гетьманців, який спочатку виступав проти цих пільг.

За його словами, це питання має продискутуватися, як і запровадження додаткового імпортного збору, яке пропонує Національний банк і підтримане заступником голови Офісу президента з економічних питань Ростиславом Шурмою, яке зараз активно обговорюється в уряді.

"Ми очікуємо від уряду розрахунків і конкретної моделі, і тоді обговорюватимемо це у Верховній Раді і прийматимемо рішення. Я не кажу про те, що цього не буде, тому що популярних рішень у ситуації, що склалася, сьогодні не залишилося", – сказав глава комітету.

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 306
Другие новости