Компании

все компании

Постачання нафти до Угорщини та Словаччини транзитом через Україну незабаром мають відновитися

10 серпня 2022 року, 14:59
Українська транспортна компанія позитивно відреагувала на пропозицію Slovnaft та MOL сплатити транзитні збори за транспортування нафти південною гілкою нафтопроводу "Дружба".

"Slovnaft вже здійснила оплату на рахунок компанії. Виходячи з цього, Slovnaft очікує відновлення постачання нафти найближчими днями. З цим рішенням погодилася і російська сторона", - наголосили в компанії.

Як пише агентство Bloomberg, угорська MOL також перевела платіж за транзит і очікує на відновлення поставок найближчими днями.

Раніше "Транснафта" повідомила, що 4 серпня "Укртранснафта" зупинила транзит російської нафти через територію України у зв'язку із збоєм оплати транзитного збору. Зазначалося, що кошти, спрямовані 22 липня за транзит у серпні, було повернуто на рахунок "Транснафти" 28 липня у зв'язку з набранням чинності Регламентом ЄС 2022/1269. По південній гілці нафтопроводу "Дружба", що проходить через територію України, поставки нафти здійснюються у напрямку НПЗ Угорщини, Словаччини та Чехії на підставі довгострокового договору між ПАТ "Транснефть" та АТ "Укртранснафта" на надання послуг з транспортування нафти на умовах 100% передоплати.

Угорська MOL та словацька Slovnaft (також входить до групи MOL) ініціювали обговорення з українською та російською сторонами можливості оплати транзитного збору MOL або Slovnaft, що дозволило б відновити постачання нафти.

"Переривання поставок відбулося після технічних проблем на рівні банку у зв'язку з оплатою транзитних зборів з російського боку. Проте виробництво на Братиславському нафтопереробному заводі працює без перебоїв, і поставки на ринок налагоджені. У цей період Братиславський НПЗ у тісній співпраці з національним нафтотранспортером Transpetrol, а також у співпраці з міністерством економіки Словаччини використовує для переробки резерви, що є в системі", - повідомили в Slovnaft.

Повідомлень про вирішення проблеми транзиту до Чехії поки що не надходило.

Минулого року через "Дружбу" територією України було транспортовано 12 млн тонн російської нафти, у тому числі до Чехії - 3,4 млн тонн, Словаччини - 5,2 млн тонн, Угорщини - 3,4 млн тонн.

По материалам: Bloomberg





Просмотров: 351
Другие новости