Компании

все компании

Китай розраховує мобілізувати 1 трлн юанів на рефінансування проектів будівництва житла

31 липня 2022 року, 21:41
Влада Китаю розраховує для підтримки ринку нерухомості мобілізувати до 1 трлн юанів ($148 млрд) на рефінансування житлових проектів, будівництво яких було зупинено, пише газета Financial Times з посиланням на інформовані джерела.

За словами джерел, Народний банк Китаю (НБК, ЦБ країни) має намір надати державним комерційним банкам кредити на суму близько 200 млрд. юанів під ставку в 1,75% річних.

Відповідно до плану, схваленого Держрадою КНР, банки мають спрямувати залучені до НБК кошти, а також власні ресурси на рефінансування зупинених будівельних проектів.Пекін сподівається, що банки зможуть направити на ці цілі близько 1 трлн юанів з урахуванням кредитів НБК, що частково закриє потреби забудовників у фінансуванні, зазначають джерела.

Проте топ-менеджери фінінститутів та аналітики попереджають, що владі, можливо, не вдасться досягти цієї мети, оскільки банки побоюються фінансувати проблемні проекти.

Китайські забудовники, що занурилися в боргах, призупинили будівництво мільйонів будинків по всій країні за минулий рік, що викликало хвилю невдоволення серед людей, які вкладалися в ці проекти. Посилення кредитного контролю в Китаї позбавило забудовників можливості швидко залучати кошти і призвело до безлічі дефолтів за борговими зобов'язаннями серед компаній сектору.

На думку експертів, запропонована НБК схема працюватиме лише в тому випадку, якщо проекти, що рефінансуються, зможуть залучити достатньо коштів від продажу або здачі в оренду непроданих апартаментів, щоб погасити нові кредити.За оцінками Everbright Bank, китайські забудовники зупинили будівництво близько 8 млн будинків, і для завершення цих проектів потрібне фінансування у розмірі 2 трлн юанів.

По материалам: газета Financial Times





Просмотров: 788
Другие новости