Компании

все компании

Дефіцит елеваторних потужностей в Україні може досягти 15 млн тонн

27 липня 2022 року, 17:32
Дефіцит елеваторних потужностей в Україні в 2022/2023 маркетинговому році (МР, липень-червень) може досягти 15 млн тонн за нинішніх темпів експорту продукції АПК з України та збору нового врожаю, повідомляється на сайті консалтингової агенції "Украгрокон".

За її даними, альтернативою для аграріїв можуть стати так звані "фермерські склади" - переобладнані корівники або інші технічні споруди, які зазвичай не враховують фахівці у загальних оцінках елеваторних потужностей країни.

Згідно з даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, до 21 липня на ринок вже надійшло 6,5 млн тонн зерна та близько 0,9 млн тонн ріпаку нового врожаю, при цьому врожайність сільгоспкультур у нинішньому році суттєво нижча за торішню, в тому числі через пошкодження частини посівів у ході воєнних дій.

Агентство нагадало, що Мінагрополітики анонсувало на початок серпня розподіл полімерних рукавів для зберігання зерна, що поставляються міжнародними партнерами. Так, заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький заявив, що є підтвердження від іноземних партнерів про ввезення в Україну пластикових рукавів для зберігання 10-15 млн. тонн зерна, а також обладнання для їх заповнення та розвантаження.

"В даний час невідомий механізм розподілу цих рукавів для зберігання зерна. Зараз ціни на полімерні рукави підвищилися на 40% порівняно з довоєнним періодом, а чекати на них доведеться кілька тижнів. При цьому витрати на зберігання в рукавах становлять EUR5-6/тонну, тому Щоб домогтися окупності полімерних рукавів, потрібно протримати зерно у них не менше трьох місяців", - уточнила організація в повідомленні. Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстровано законопроект №7548, який скасовує мита на ввезення в Україну мобільних зерносховищ.

Країні потрібно близько 80 тис. поліетиленових рукавів для зберігання надлишків зерна, які накопичаться в агрогосподарств до кінця поточного сезону через складнощі з експортом зернових в умовах вторгнення РФ та блокади українських морпортів. Мінагрополітики в середині червня заявило, що Україна незабаром отримає першу партію рукавів для тимчасового зберігання сільгоспкультур - мобільних зерносховищ, потреба яких виникла через дефіцит елеваторних потужностей. Для вирішення цієї проблеми відомство звернулося до урядів США, Канади, Великої Британії та ЄС.




Просмотров: 352
Другие новости