Компании

все компании

Підприємства "Укртрубопрому" скоротили випуск труб на 24,4% - уточнені дані

26 липня 2022 року, 16:16
Підприємства об'єднання "Укртрубопром" у січні-червні поточного року скоротили виробництво труб на 24,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 235,2 тис. тонн.

Згідно з оновленими даними об'єднання, у січні підприємства "Укртрубопрому" наростили випуск труб у 2,2 рази порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 61,3 тис. тонн, у лютому – на 16,2%, до 49 тис. тонн, але з березня виробництво знижувалося.

Так, у березні випуск труб становив 3,5 тис. тонн (5,9% до березня-2021), у квітні – 18,5 тис. тонн (32,1% до березня-2021), у травні – 51,4 тис. тонн (86,5%), у червні – 51,6 тис. тонн (76,6%).

Загалом у І півріччі всі заводи продемонстрували негативну динаміку. "Інтерпайп Ніко Тьюб" та "Трубосталь" знизили випуск безшовних труб на 14% та 44,4% відповідно, "Сентравіс" - нержавіючих труб на 25%, "Інтерпайп НМТЗ" - електрозварювальних труб на 37,6%.

Генеральний директор "Укртрубопрому" Георгій Польський зазначив, що на початку року трубні заводи нарощували випуск продукції на тлі сприятливої кон'юнктури зовнішніх ринків, що пов'язано головним чином із постковідним відновленням світової економіки та високими цінами на вуглеводні. Однак повномасштабне вторгнення російських військ на територію України призвело до найсильнішого спаду виробництва: у березні практично вся галузь зупинилася.

"У квітні українські трубники почали обережно запускати виробничі потужності, а в травні-червні підприємства вийшли на 50% завантаження потужностей від довоєнного періоду. Проте окремі заводи сильно недозавантажені, оскільки нові ланцюжки поставок і логістичні схеми досі перебувають у процесі перебудови та формування, наприклад, "Інтерпайп НМТЗ" раніше отримував сировину (штрипс) із "Азовсталі", але зараз це неможливо через окупацію Маріуполя", - констатував Польський, якого цитує пресслужба.

За його словами, зараз логістика – головний чинник, чому трубні заводи не можуть вийти на довоєнні обсяги виробництва. Припинення роботи багатьох постачальників на сході та півдні України стало великою втратою для трубників з точки зору традиційних ланцюжків постачання. Крім того, розірвано безліч традиційних логістичних схем: заблоковано українські морпорти на Чорному морі, у країні спостерігається серйозний дефіцит бензину та дизпалива, зруйновано транспортну інфраструктуру ракетними ударами ворога.

"Це змушує підприємства шукати нові, більш витратні маршрути транспортування продукції на експорт через західні прикордонні переходи та європейські морпорти. Крім того, постійне підвищення цін на енергоносії, насамперед, природний газ і електроенергію, призводять до додаткового зростання собівартості трубної продукції і знижують її конкурентоспроможність на зовнішніх ринках", - резюмував гендиректор.

Як повідомлялося, Україна у 2021 році наростила випуск труб на 15,1% порівняно з попереднім роком - до 980,7 тис. тонн, зокрема підприємства "Укртрубопрому" збільшили їх виробництво на 32,6% - до 710,5 тис. тонн.





Просмотров: 479
Другие новости