Компании

все компании

Держмитниця видала 80 сертифікатів на експорт металобрухту до ЄС – Мінфін

26 липня 2022 року, 17:32
Державна митна служба України у січні-червні поточного року видала підприємствам із операцій з брухтом чорних металів 80 сертифікатів на експорт металобрухту до країн ЄС, повідомляється у відповіді Міністерства фінансів на лист Української асоціації вторинних металів ("УАВтормет"), що датується 23 липня 2022 року.

При цьому Мінфін констатував, що від суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності запитів щодо проблем в отриманні сертифікатів до Держмитслужби не надходило.

У свою чергу "УАВтормет" 20 червня 2022 року направив листа до Мінфіну та Держмитслужби, копію якого має агентство "Інтерфакс-Україна", в якому вказав на звернення учасників ринку щодо вибірковості при видачі дозвільних документів для оформленні експортних процедур, зокрема при видачі сертифікатів на постачання брухту до ЄС.

У зверненні "УАВтормет" наголошувалося, що Міністерство видало наказ від 2 березня 2021 року про затвердження порядку видачі сертифікатів. На думку Асоціації, процедура отримання сертифіката значно ускладнена, не містить повного переліку необхідних документів, а процедура повного чи часткового огляду транспортних засобів для ідентифікації товару використовується для затягування та затримки під час оформлення експортних партій.

В "УАВторметі" вважають, що це створює корупційні ризики і завдає фінансових збитків як державі, так і українському бізнесу.

Асоціація просила Мінфін провести оперативну нараду з проблемних питань при експорті металобрухту, із залученням фахівців міністерства, Держмитниці, Торгово-промислової палати (ТПП), "УАВтормет" та "УАВторметресурс".

Як повідомлялося, українські підприємства у січні-червні поточного року знизили експорт брухту чорних металів увосьмеро порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 28,74 тис. тонн, у грошовому вираженні експорт металобрухту скоротився у 6,8 раза – до $12, 24 млн.

Експорт металобрухту в січні-червні 2022 р. здійснювався переважно до Туреччини (61,35%), Польщі (12,49%) та Німеччини (9,45%).

Україна у 2021 році збільшила експорт металобрухту у 17,2 раза порівняно з попереднім роком – до 615,69 тис. тонн. У грошовому вираженні експорт металобрухту зріс у 25,2 рази – до $238,90 млн.

В Україні діють Українська асоціація вторинних металів ("УАВтормет"), Українська асоціація експортерів металобрухту (УАЕМ) та "Українська асоціація вторинних металів та ресурсів" ("УАВторметресурс").


По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 456
Другие новости