Компании

все компании

Falcon 9 успішно вивела на орбіту чергову партію з 53 міні-супутників

18 липня 2022 року, 13:05
Тяжка ракета-носій Falcon 9 у неділю успішно вивела на орбіту чергову партію з 53 міні-супутників для поповнення орбітального угрупування глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомила компанія-розробник SpaceX.

"Виведення на орбіту 53 супутників Starlink підтверджено", - йдеться у повідомленні. Запуск було здійснено о 10:20 за часом Східного узбережжя США (о 17:20 за київським часом) з 40-го стартового комплексу Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал (штат Флорида). Приблизно через 15,5 хвилин запуску 53 супутники відокремилися від другого ступеня ракети на еліптичній перехідній орбіті висотою до 340 км. Після перевірки інженерами SpaceX їхньої працездатності, супутники з використанням власних іонних двигунів піднімуться на штатну орбіту висотою близько 540 км.

Багаторазовий перший ступінь американської ракети-носія Falcon 9, яка використовувалася для запусків вже в 13-й раз, приблизно через дев'ять хвилин після старту здійснила керовану вертикальну посадку на плавучу платформу-дрон Just Read the Instructions, яка знаходилася в Атлантиці приблизно за 650 км від космодрому. Крім того, спеціальне рятувальне судно SpaceX мало виловити з води дві стулки обтічника головної частини ракети, які після відділення спускатимуться на парашутах.

Повторне використання обтічника дозволяє економити компанії SpaceX до $6 млн під час запуску своїх ракет. Це вже 52-й висновок на орбіту групи інтернет-супутників з травня 2019 року в рамках проекту Starlink. Інтернет-супутники вагою 290 кг кожен увійшли до складу орбітального угруповання SpaceX. За весь час SpaceX запустила вже 2858 інтернет супутників Starlink. Частина вийшла з ладу чи зійшла з орбіти.

Близько 2,5 тис. апаратів залишається на орбіті у стані. На даний момент компанія є найбільшим супутниковим оператором у світі. За даними SpaceX, інтернет мережа Starlink доступна користувачам у 32 страхах світу, у тому числі в Північній Америці, Європі, на Далекому Сході та в Австралії. За даними американських ЗМІ, угрупуванням цих супутників також активно користується Пентагон.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів даного типу (а згодом - з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити мешканців Землі широкосмуговим доступом до Інтернету в будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій у реалізацію проекту оцінюється у $10 млрд.




Просмотров: 350
Другие новости