Компании

все компании

На українсько-литовському економічному форумі анонсували зростання двосторонньої торгівлі до 2 млрд. дол

3 грудня 2019 року, 13:55

Темпи товарообігу між Україною і Литвою за підсумками січня-серпня 2019р. зросли  на 38 %. Є впевненість, що до кінця року торгівля  зросте до 2 млрд. дол. (попередній рекорд 2018р. – 1 млрд. дол.). Про це у Вільнюсі на V Українсько-литовськом  економічном форумі сказал президент УСПП Анатолій Кінах.   

Форум традиційно відбувся  за участі президентів України і Литви, представників урядів, бізнес-асоціацій. Його організаторами виступили  УСПП та  Конфедерація промисловців Литви. В роботі заходу взяли участь близько 150 підприємців з обох країн.

Наскільки легко стало вести бізнес в Україні,  учасників форуму переконував особисто президент України Володимир Зеленський. Він, у свою чергу, висловив переконання, що цьогорічний обсяг двосторонньої торгівлі перевищить рекордні показники минулого року та закликав литовців інвестувати в Україну.


Як приклад він назвав литовські компанії, що працюють в Україні: «БТ Інвест» («Новус»), «Трайдяніс», «Модус Груп», «БОД Груп» тощо.

У своєму вступному слові президент Литви  Гітанас  Науседа наголосив на особливих стосунках та історичній дружбі між Литвою та Україною та також привітав постійно зростаючу торгівлю та інвестиції.

Президент Конфедерації промисловців Литви Робертас Даргіс підкреслив, що Литва готова ще більше інвестувати в Україну. Важливо, щоб українське ділове середовище було добре підготовлене до цього.

Під час заходу керівники обох організацій – УСПП та КПЛ – підписали Меморандум про співпрацю в галузі ІТ та промисловості 4.0. Найбільше уваги приділять інформаційним технологіям, поза тим, працюватимуть і в інших напрямках:  створенні спільних підприємств та захисті довкілля, модернізації інфраструктури в Україні тощо.


Президент КПЛ Р. Даргіс нагородив президента УСПП А. Кінаха медаллю за внесок у розвиток литовського бізнесу.

Нагадаємо, УСПП та Конфедерація промисловців Литви є давніми економічними партнерами. Кілька років тому були створені Українсько-литовська та Литовсько-українська ділові ради, які підписали між собою угоду. За їх ініціативою проведені в різних містах України семінари для бізнесу з питань практичного використання екологічних норм ЄС, нових підходів до енергозбереження, енергоефективності та відновлюваної енергетики, механізмів роботи з європейськими інвестиціями. Започатковано кілька  конкретних  проектів – з водоочищення в Одеській та Херсонській областях, впровадження сонячної енергетики (в м. Вільногорську Дніпропетровської області ц.р. відкрита сонячна електростанція, готується до спорудження в Херсонській обл.) тощо.

В своєму виступі президент Україні В.Зеленській згадав як успішний  проект реконструкції   школи №2 в Авдіївці Донецької області. Цей  спільний проект реалізує обласна та місцева державні адміністрації, Центральне агентство управління проектами Республіки Литва за підтримки Євросоюзу та УСПП. Загальна  вартість проекту – більше 63 млн. грн. Реконструкція передбачає спорудження сучасної їдальні, класів для уроків праці, дитячого та спортивного  майданчиків.  

Спільні заходи дали змогу значно наростити український експорт до Литви (до +15% щороку). Підписано декілька десятків партнерських угод між компаніями. Наразі у Литві працює більше 88 компаній з українським капіталом, а в Україні – понад 250 з литовськими інвестиціями.

В рамках форуму було анонсовано про найближчі плани в сфері двосторонніх ділових проектів. Голова правління групи «Global BOD Group», учасник Литовсько-української ділової ради Відмантас Янулявічюс повідомив, що компанія розглядає можливість спорудження в Херсонській області  сонячної електростанції  на 30 мегават та запуску в регіоні виробництва сонячних модулів. Керівництво Клайпедського порту зацікавлене в підписанні меморандуму з Одеським морським портом, а  АТ «Литовські залізниці» пропонують співпрацю «Укрзалізниці» щодо оренди локомотивів, підготовки залізничників, інфраструктурних проектів, обміну кадрами тощо.

Після пленарної частини форуму в Президентурі Литви захід перенесли до Вільнюського університету, де представники бізнесу з Литви та України обговорили можливості співпраці у сферах транспорту, логістики, відновлюваної енергетики, будівництва та інформаційних технологій. Також наступного дня у ТПП Вільнюса відбулися двосторонні В2В зустрічі, де підприємці з обох країн могли більш детально обговорити перспективи співробітництва.





Просмотров: 3536
Другие новости