Компании

все компании

Уряд підтримав ініціативи ГС «Укрсадвинпром» з впровадження програми стимулювання експорту українських вин

7 травня 2019 року, 17:49


На засіданні уряду прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив в.о. міністра аграрної політики та продовольства Ользі Трофімцевій надати підтримку виноробам.  «Я попрошу міністра аграрної політики зустрітися з виноробами, подивитися, яка є проблематика, і чи щось потрібно від уряду — допомогти», — сказав Володимир Гройсман.
При цьому він добавив, що уряд може надати підтримку та допомогти з виходом на ринки інших країн. «Насправді нам складно створити умови для продажу українського вина. Тут складно комусь наказати, щоб його купували. Але якщо мова йде про те, що українські винороби вимагають від уряду якихось рішень, ми їх розглянемо. І тому, якщо потрібно підтримати системно, допомогти з виходом на ринки інших країн — ми можемо надати через Мінекономрозвитку контакти наших торгових представництв, можемо дати лінію контактів структур, які цим займаються», — заявив прем'єр.
Як зазначає ГС «Укрсадвинпром», об'єднання в цілому задоволене рішенням прем'єра та нагадує, що неодноразово зверталось до уряду з конкретними пропозиціями з розробки плану дій з підтримки експорту українських вин закордон. 
Що стосується стимулювання виробництва українських вин, в 2018 році було внесено ряд змін в законодавчі та нормативні акти України, які мають на меті сприяти розвитку вітчизняного виноробства та виробництва вин плодово-ягідних та напоїв медових.
Так, у квітні 2018 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва теруарних вин та натуральних медових напоїв», який скоротив кількість дозвільних документів зі 140 до 3. Саме така мінімальна кількість документів потрібна виробникові, щоб він мав можливість розпочати виробництво вина та натуральних медових напої з власної сировини.
Проте, не все зводиться лише до наявності сировини для виробництва вина та медових напої та підготовки мінімального пакету дозвільних документів. Важливим залишається наявність технологічного обладнання, що дасть змогу виробляти та зберігати вино, плодово-ягідні та медові напої, високої якості, та реалізовувати власну продукцію як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках.
З цією метою, ГС «Укрсадвинпром» неодноразово піднімав питання перед центральними органами виконавчої влади стосовно необхідності внесення змін до чинних законодавчих актів, які б дали змогу відродити виробництво плодово-ягідних вин та медових напоїв, а також покращити умови їх реалізації.
ГС «Укрсадвинпром» звернулась з клопотанням внести зміни до діючих порядків надання державної підтримки, розширивши напрямки підтримки, зокрема передбачити часткову компенсацію придбання нового обладнання, яке дозволяє виробляти та зберігати виноградне вино, плодово-ягідні та медові напої, яке виготовляється малими суб’єктами господарювання виключно з власної сировини.
За словами голови ГО «Укрсадвинпром» Володимира  Печко: «За підрахунками ГС «Укрсадвинпром», для формування мінімальних потужностей для виробництва теруарних вин та натуральних медових напоїв високої якості з дотриманням вимог стандартизації напоїв та міжнародних стандартів, які є обов’язковими при виробництві продукції, необхідно капіталовкладення в розмірі, що перевищують 50 тис. дол. США. Такі інвестиції не під силу малим виробникам. Відсутність можливості отримати довгострокові кредити під низькі відсотки, яка є в закордонних виробників країн ЄС та країн Америки, повинна компенсуватись державною підтримкою». 
Крім того, ГС «Укрсадвинпром» звертався до Мінфіну, Мінекономрозвитку та торгівлі, Мінюсту, Мінагрополітики та продовольства України з проханням змінити вид та розмір акцизної марки, яка використовується при реалізації вина. «Укрсадвинпрому» було запропоновано привести розміри акцизних марок до мінімальних та змінити місце наклеювання акцизної марки, оскільки вид акцизної марки та місце її приклеюванням, що існує в даний час, не додає привабливості товару, що значно ускладнює роботу маркетологам при розробці нових дизайнів етикеток та форм пляшок та ускладнює конкурентні можливості в боротьбі за споживача як на внутрішньому так і на закордонних ринках.
Разом з тим, ГС «Укрсадвинпром» зверталось Мінекономрозвитку та торгівлі України з проханням внести зміни до митних умов вивезення виноробної продукції за межі країни для участі в міжнародних виставках. Це дозволить значно розширити географію експорту продукції вітчизняного виробництва та демонструвати якість продукції, виготовленої українськими виноробами, на всесвітніх спеціалізованих виставках тощо.
Дослухавшись до ряду ініціатив ГС «Укрсадвинпром» прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Ользі Трофімцевій – в.о. Міністра аграної політики та продовольства України, провести зустрічі з виноробами, подивитись, яка є проблематика і спільними зусиллями розв’язати питання, що дозволять розвиватись галузі та покращувати позиції вітчизняних виробників на закордонних ринках.
ГО "Укрсадвинпром" об'єднує понад 170 підприємств із різних регіонів України.




Просмотров: 1169
Другие новости