Компании

все компании

Альтернатив налоговой прозрачности в Украине и мире не существует - ГФС

4 квітня 2018 року, 15:06

Альтернативи податковій прозорості як в Україні так і в світі на сьогоднішній день не існує. До такого висновку дійшли експерти Державної фіскальної служби, провідних консалтингових і юридичних компаній та представники бізнесу на Міжнародному форумі "ТЦУ та BEPS: виклики та можливості" 29 березня у Києві.

Відкриваючи Форум, голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, Ніна Южаніна зазначила, що "попередні 23 роки нашої незалежності України не планувалося нічого, що було б пов’язано із захистом власної податкової бази в Україні. Нарешті ми вирвалися із цього замкнутого кола і точно не повинні повернутися в минуле". "І трансфертне ціноутворення, і імплементація кроків BEPS, і перебудова своєї роботи для того, щоб додана вартість, яка створюється в Україні, оподатковувалася в Україні, — це справді європейський шлях і європейський вимір цінностей. Ми маємо продовжити імплементовувати в нашій країні цивілізовані стандарти податкової поведінки,- закликала Ніна Южаніна.

"Всім українським компаніям треба ставати більш публічними та прозорими, -наголосив Олександр Лепетюк, заступник голови начальника Офісу великих платників податків ДФС. На його думку, Важливо розуміти, що світ став прозорим – навіть зараз BVI обмінюється з нами інформацією. Світ запроваджує BEPS заради впорядкування оподаткування.Так, структурування бізнесу в різних юрисдикціях – це нормально, і держава не може вказувати бізнесу – робити так, чи ні. Але податки повинні платитися – і з імлементацією BEPS, першим кроком якої стала ратифікація конвенціі MLI нам, податковим органам, стане легше доводити ухилення від сплати податків.

Підтверджують думку податківців і консультанти. Так, Світлана Мусієнко партнер, Sayenko Kharenko, відзначила, що  "Країна неспішно, але впевнено, рухається в бік податкової прозорості. Це глобальний тренд, сперечатися з яким - безглуздо і неконструктивно". В той же час, на погляд експерта  Sayenko Kharenko, "до роботи в нових умовах треба готуватися і державі, і бізнесу. При цьому важливо дотримати баланс інтересів бізнесу та держави. Будемо працювати над тим, щоб так і сталося.

"Впровадження BEPS – непростий та важливий процес як для бізнесу, так і для контролюючих органів. Саме тому відкритий діалог з актуальних питань впровадження BEPS є запорукою успішного запровадження правил в Україні. Я радий, що наша панель стала одним з кроків у цьому напрямку", – поділився досвідом партнер Deloitte Ukraine,Олександр Черінько.

Певні кроки держава вже робить. Олег Чурій, заступник Голови Національного банку України, зазначив, що "валютна лібералізація, яку проводить Національний банк, сприяє покращенню умов ведення зовнішньоекономічної діяльності українськими компаніями". "Зараз правоохоронні органи не можуть зупиняти зовнішньоекономічну діяльність компаній за порушення строків розрахунків за укладеними контрактами. Ми також збільшили граничний строк розрахунків вдвічі до одного року і надали можливість українським компаніям вільно відкривати рахунки за кордоном і інвестувати за кордон в межах е-лімітів (до 2 млн євро на рік) без отримання будь-яких ліцензій у Національному банку", - наголосив Олег Чурій.

Більш детально про імплементацію правил BEPS в Україні та світі, роз’яснила Анна Невмержицька, старший менеджер, керівник практики міжнародного податкового структурування, PwC Україна. Зокрема,  експерт PwC Україна детально розповіла, що очікує бізнес після ратифікації 28 лютого 2019 р. Верховною Радою конвенції MLI - "Багатосторонньої конвенції про виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування".

Стосовно MLI на Форумі розгорнулася дискусія. Так, на думку Дар’ї Гулінської, менеджеру відділу міжнародного оподаткування  EY, "найбільше дискусій виникає довкола запровадження до податкових конвенцій "тесту головної мети". Це положення, що надає податковому органу право відмовити у застосуванні конвенції, якщо встановлено, що використання структури мотивоване головним чином бажанням отримати податкову вигоду. "Тест головної мети" є досить суб’єктивним. Чи будуть українські податківці спиратись на досвід та судову практику країн ЄС при застосуванні цього тесту? Відповідь на це питання дасть практика, - вважає експерт EY.

Проте, у центрі уваги учасників і спікерів форуму була й більш предметна тема, що стосується прозорості – Трансфертне ціноутворення. "Компаніям варто ретельно ставитися до питання проведення аналізу з ТЦО та підготовки документації, оскільки завжди існує вірогідність, що необхідно буде відстоювати свою позицію при перевірці, а можливо й у суді", – зазначив експерт Deloitte Ukraine, Дмитро Литвин.

Трансфертне ціноутворення  - важливий інструмент податкового контролю, підкреслив Ігор Чуфаров, партнер відділу оподаткування і юридичних послуг EY. Українські податківці стають все більш вправними у застосуванні правил ТЦ, вивчають та можуть брати на озброєння досвід застосування податкового законодавства колег з іноземних країн. Про це важливо пам’ятати, враховуючи те, що віднедавна податкові органи отримали правову підставу для перекваліфікації операцій на основі їхньої економічної сутності, що раніше ніколи не було передбачено на законодавчому рівні. Принцип "превалювання сутності над формою" може застосовуватись до дуже широкого кола випадків. Слід очікувати, що кількість спорів з податковими органами буде лише зростати.

Микола Мішин, керівник групи трансфертного ціноутворення КПМГ в Україні у виступі на тему "Лайфхаки  трансфертного ціноутворення: як уникнути перевірки" поділився з учасниками практичними порадами як мінімізувати ризики опинитися "під прицілом" контролюючого органу. Серед головних порад, які спікер надав підприємцям,  відзначено необхідність розуміння та оцінювання ризиків трансфертного ціноутворення, підготовки до обґрунтування принципу "витягнутої руки" ще на етапі проведення контрольованих операцій, не чекаючи запитів від ДФС, а також готувати документацію не для "галочки", а орієнтуючись на її "споживача" - податківця".

Типовим помилкам під час підготовки документації з ТЦУ була присвячена доповідь Анни Ніколайко, старшого менеджера з трансфертного ціноутворення  PwC Україна. На її думку найчастіше зустрічаються: проведення поверхневого аналізу діяльності сторін контрольованої операції, відображення умов здійснення операції відповідно до умов договору, а не фактичних обставин, ігнорування інформації про ціни, що наявні в загальнодоступних джерелах, вибір показника рентабельності, що залежить від доходів\витрат, що були понесені в рамках контрольованих операцій.

Багато помилок може призвести до судових спорів з податківцями. Про те, як себе захищати, доповідали провідні юристи. Так,  на думку Романа Загрії, керуючого партнера PRAVO GARANT, "досудове врегулювання спорів з податковим органом за останні роки має позитивну тенденцію для платників податків. Так, протягом січня – лютого 2019 року ДФС України скасовано 17% податкових повідомлень-рішень за результатами розгляду скарг платників податків. Ефективність адміністративного оскарження в першу чергу залежить від реалізації у повній міри платниками податків своїх прав наданих податковим законодавством, а не лише правом на оскарження".

Судова практики в сфері трансфертного ціноутворення тільки набирає своїх обертів, зазначив у своїй доповіді Андрій Реун, Партнер, керівник податкової практики ЮФ "Evris".  "Перша судова справа щодо спору "по суті" (донарахування з податку на прибуток) була розпочата в 2016 році. З того часу розпочато більше 20 судових справ по суті, в більшості з яких оскаржуються донарахування за результатами діяльності компаній по експорту сільськогосподарської діяльності, імпорту природного газу, експорту мінеральних добрив в 2013-2015 рр. Однак, вже зараз податкові органи почали звертати увагу не тільки на товарні операції. Таким чином, найближчим часом можуть з’являтись перші судові справи щодо операцій по нарахуванню роялті, процентів за позиковими договорами та сервісних операцій. Також, враховуючи вже дійсні та очікувані зміни в законодавстві в зв’язку з імплементацією Плану BEPS та створення в структурі ДФСУ окремого Департаменту трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування, очікується збільшення кількості судових справ як по формі, так і по суті., - резюмував експерт ЮФ "Evris".

Окремим питанням форуму було визначення ставок роялті в ході міжнародних транзакцій. Анна Рудь, представник компанії RoyaltyStat, в ході практикуму розповіла бізнесу про можливості цієї інформаційної системи. RoyaltyStat сьогодні є надійним джерелом ставок роялті, оплат за послуги та фінансових показників компаній. RoyaltyStat пропонує найбільшу базу даних, в якій нараховується 23000 ліцензійних угод і 12000 сервісних угод. Функціональність RoyaltyStat направлена на полегшення досліджень по трансфертному ціноутворенню, розподілі цін на придбання (PPA), розумних збитках за порушення роялті та перевіркам, пов'язаних з судовими процесами, розвитком бізнесу та банкрутством.

Ще один інструмент економічного аналізу висвітлила Анна Сергійчик з компанії Royalty Range. "Наші бази містять високоякісні дані за ставками роялті, за відсотками за кредитними угодами, і по платежах за послуги, підготовлені у відповідність з OECD BEPS, і спеціально розроблені для цілей ТЦО та оподаткування. Ми вважаємо, що в умовах поступово мінливого українського законодавства і якнайшвидшої імплементації плану BEPS, доступ до наших баз даних надасть користувачам можливість отримувати найбільш релевантні, чітко структуровані і добре проаналізовані дані, і дозволить реалізовувати проекти в повній відповідності  як національним, так і міжнародним стандартам з мінімально можливими тимчасовими витратами".

Спілкування бізнесу з податківцями та консультантами в ході Форуму виявилося дуже корисним. Що особливо підкреслила, Євгенія Абросімова, партнер з трансфертного ціноутворення компанії "Audit-Invest": "на сьогодні ймовірність отримання запиту від ДФС про подання документації, у зв'язку з непроведенням" 30% Коригування "по п.140.5.4 ст. 140 ПКУ, набагато вища, ніж у рамках звичайного контролю за ТЦО. Тому питання коректного застосування переліків КМУ № 1045 та № 480 є дуже актуальним. У зв'язку з цим неможливо недооцінити важливість проведення таких заходів, які сприяють донесенню необхідної інформації до платників податків".

Форум відбувся за участі Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, Міністерства фінансів України та Державної фіскальної служби України. Партнерами Форуму виступили:RoyaltyStat - Офіційний партнер;  RoyaltyRange  - Стратегічний партнер; "Аудит-Інвест" - Консалтинговий партнер; партнери форуму – Deloitte, EY, PwС Україна, КПМГ в Україні,  Sayenko Kharenko, ID LEGAL GROUP, ЮК PRAVO GARANT, Integrites, ЮФ "Evris", ТОВ "Борей". Інформаційні партнери - "Інтерфакс-Україна" - Генеральний новинний партнер; "Україна Бізнес Ревю"; ІА "Українські новини", Обозреватель, ACC, MaxEvents, ААУ, TAX Link, Open4Business

Організатори форуму: журнал "Рейтинг. Бізнес в офіційних цифрах", Агенція "Маркет.Інфо".





Просмотров: 615
Другие новости