Компании

все компании

Юрій Корольчук: Переведення антрацитових блоків на газову групу вугілля буде залежати від росту його видобутку в Україні

20 грудня 2017 року, 13:50
Юрій Корольчук: Переведення антрацитових блоків на газову групу вугілля буде залежати від росту його видобутку в Україні
Одним із головних результатів енергетичного року, який матиме колосальне значення для енергоринку та покликаний вирівняти енергобаланс країни, - це перехід антрацитових блоків ТЕС на газову групу вугілля.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав експерт з питань енергетики Юрій Корольчук.

У вересні на газове вугілля перейшли 2 і 5 блоки Зміївської ТЕС «Центренерго» - кожний по 200 МВт. У жовтні та грудні до системи підключилися 7 і 8 блоки «ДТЕК Придніпровська ТЕС» - кожний по 150 МВт.

Саме у 2017 році вдалося приступити і реалізувати задумане іще у 2014 році. Тоді вперше енергетика країни відчула наслідки перебоїв із поставками антрациту із неконтрольованих територій Донбасу. Протягом 2014-2017 рр. проблему дефіциту вирішували за рахунок імпорту антрациту, але щороку на світових ринках доволі складно знаходити гарантовані обсяги антрациту. Тому використання наявного ресурсу, яким є газове вугілля, було закономірним результатом пошуку виходу із ситуації дефіциту антрациту. І переведення блоків ТЕС на газове вугілля - це був єдиний можливий варіант.

«Центренерго» наразі афішували свої подальші плани щодо переводу 1-го і 6-го антрацитових блоків Зміївської ТЕС на газову групу вугілля. Попередньо відомо про роботи на 4 блоці Трипільської ТЕС. ДТЕК буде далі проводити модернізацію Придніпровської ТЕС. У 2019 р. іще два блоки кожен по 150 МВт - 9 і 10 блоки - будуть спалювати не антрацит, а газове вугілля.

По вартості робіт, то «Центренерго» потратило на переведення 2 і 5 блоків (400 МВт) суму 240 млн. грн. ДТЕК передбачив на переведення 7, 8, 9 і 10 блоків (600 МВт) суму у 300 млн. грн.

І для «Центренерго», і для «ДТЕК» наступним за важливістю питання тепер стане забезпечення своїх переведених блоків газовим вугіллям. Адже потрапити у залежність від імпорту і газового вугілля (як і антрациту) - це вже зовсім значні ризики для енергетичної безпеки та незалежності.

ДТЕК нарощує видобуток газового вугілля. У січні-листопаді збільшили видобуток на 1,7 млн. т - до 20,9 млн. т. Орієнтовний прогноз підсумку 2017 року - збільшення видобутку газового вугілля на 1,9 млн. т.

До того ж у жовтні, листопаді та грудні ТЕС продовжували скорочувати споживання вугілля антрацитної групи. Було спожито на 450 тис т вугілля менше, ніж в 2016 р. За підсумками листопаду 2017 р. було спожито 532 тис. т, а у листопаді 2016 р. було спожито 806 тис. т антрациту.

Такі цифри свідчать, що за підсумками 2017 р. використання антрациту України буде становити 5 млн. т на противагу 9 млн. т у попередні роки.

Проте, важливим фактором є і те, що переведення антрацитових блоків на газову групу вугілля буде залежати від росту видобутку газового вугілля в Україні. Саме цей момент буде впливати на процес - чи зможуть провести модернізацію блоків ТЕС «Центренерго», ДТЕК (Криворізька ТЕС), «Донбасенерго» (Слов'янська ТЕС).

По материалам: Вечерние вести





Просмотров: 957
Другие новости