Компании

все компании

ФОНДОВИМ БІРЖАМ ГОТУЮТЬ НОВІ РЕГУЛЯТОРНІ ВИМОГИ

14 грудня 2017 року, 16:55
НКЦПФР оприлюднила доопрацьований проект Рішення «Про затвердження Змін до Положення про функціонування фондових бірж». Як зазначається в аналізі регуляторного впливу даного документа, станом на кінець 2016 року та на початку 2017 року діяльність з організації торгівлі здійснювали 8 фондових бірж. Обсяги торгів у розрізі окремих майданчиків значно впали, по деяких – у п’ять і більше разів (зокрема, УФБ, УМВБ, СЄФБ), а по інших – мінімум у два рази. Враховуючи зазначене, 3 з 8 фондових бірж не виконали вимоги до мінімальної кількості наявних торгівельних днів протягом року, адже 99,5% (тобто 479 млн. грн.) загального обсягу торгів з акціями відбувається на позабіржовому ринку. Нестабільність ринку і низька ліквідність не сприяють появі інтересу в іноземних портфельних інвесторів. Крім цього, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб здійснює відповідно до своїх повноважень виведення неплатоспроможних банків з ринку шляхом відчуження всіх або частини активів і зобов’язань неплатоспроможного банку на користь приймаючого банку з відкликанням банківської ліцензії неплатоспроможного банку та подальшою його ліквідацією. Вищезазначений порядок дій Фонду передбачає, зокрема, продаж цінних паперів неплатоспроможних банків шляхом проведення одностороннього аукціону на фондовій біржі. Проте далеко не всі цінні папери, що є активами проблемних банків та пропонуються до продажу, відповідають критеріям, встановленим нормативно-правовим актом Комісії для їхнього допуску до біржового списку.
А це, у свою чергу, унеможливлює продаж Фондом активів проблемних банків у встановлений законодавством строк та відповідно унеможливлює гарантоване повернення вкладів фізичних осіб. Станом на 01.01.2017 р. 85 банків визнані неплатоспроможними. Балансова вартість активів цих установ складає 471 млрд. грн. Тому НКЦПФР створює механізм допуску цінних паперів без їх внесення до біржового списку для проведення одностороннього аукціону та з метою максимальної ефективності виведення неплатоспроможних банків з ринку фінансових послуг. Також в Комісії звертають увагу на той факт, що найбільший обсяг торгів за фінансовими інструментами на організаторах торгівлі за останній рік зафіксовано з державними облігаціями України, який перевищує 92% від загального обсягу біржових контрактів. Враховуючи це, основними цілями нормативно-правового акта є: – підвищення якості контролю за ціноутворенням на фондових біржах; – створення механізму торгівлі неліквідними цінними паперами на організованому ринку; – встановлення заходів, що зменшують коливання ціни державних облігацій України на фондових біржах; – збільшення обсягу торгів на організованому ринку.
Нормативним актом, зокрема, передбачається таке: – створення механізму допуску цінних паперів без унесення до біржового списку в разі якщо ініціатором аукціону є член фондової біржі, в якого укладений договір з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб; – встановлення вимог для маркет-мейкера щодо виконання зобов’язань щодо підтримки ліквідності цінних паперів та інших фінансових інструментів, зокрема державних облігацій; – послаблення вимог до другого рівня лістингу; – встановлення заходів, що зменшують коливання ціни державних облігацій України на фондових біржах.


По материалам: Finpost





Просмотров: 875
Другие новости