Компании

все компании

ЛІКВІДАТОР ПЛАТИНУМ БАНК ПРОГРАВ МЕНЕДЖЕРУ ТІГІПКА В АПЕЛЯЦІЙНОМУ СУДІ

13 грудня 2017 року, 10:37
05 грудня Київський апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ліквідатора Платинум Банку та лишив без змін постанову Окружного адмінсуду м. Києва від 26.09.2017 (у справі №826/8192/17), якою, як писав Finbalance, було задоволено позов вкладника Платинум Банку (Царука Павла Вікторовича) та скасовано рішення ліквідатора Платинум Банку, яким було визнано нікчемним договір застави, що був укладений як забезпечення виконання Платинум Банком зобов’язань перед П. Царуком по низці депозитів.
Згідно з судовими матеріалами, предметом застави були належні Платинум Банку права вимоги за кредитами, які Платинум Банк видав фізособам. При цьому уточнювало, що договір застави майнових прав не був реалізований його сторонами (принаймні, доказів фактичного звернення стягнення на передані в заставу майнові права суду не надано).
Про який саме обсяг депозитів і який обсяг заставних прав вимоги за кредитами йдеться, в судових матеріалах не зазначалося,
Обгрунтування Окружного адмінсуду м. Києва, чому він ухвалив рішення на користь вкладника Платинум Банку, див. нижче.
Зауважимо, що Царук Павло Вікторович є главою правління страхової групи «ТАС», яка належить Сергію Тігіпку.
За даними системи "Прозорро", на початку вересня ТОВ "Фінансова компанія "Центр фінансових рішень" (кінцевий бенефіціар – Сергій Тігіпко) викупило у Фонду гарантування за 50,6 млн грн права вимоги Платинум Банку за 19,6 тис роздрібних кредитів на 99,3 млн грн (тобто дисконт становив 50%).
Як писав Finbalance, відповідно до звітності Платинум Банку, на кінець вересня 2016 року видані ним кредити для клієнтів на 1,9 млрд грн були використані як забезпечення під позики, отримані банком від кредитних установ, міжнародних організацій тощо. Так, майнові права за кредитами на 726,8 млн грн були передані для НБУ як забезпечення під отримане рефінансування; на 60 млн грн – іншим банкам; 759 млн грн – для IFC (Міжнародної фінансової корпорації); на 360 млн грн – як забезпечення під кошти клієнтів.
У січні-2017 Платинум Банк був визнаний неплатоспроможним, а в лютому НБУ відправив його на ліквідацію.
За даними Фонду гарантування, на 01.11.2017 вкладникам Платинум Банку в межах гарантійної суми було виплачено 4,78 млрд грн (97,9% запланованих виплат).
Фонд повідомляв, що балансова вартість активів Платинум Банку – 8,3 млрд грн, а їх оцінна вартість – лише 2,3 млрд грн. Як пояснював ФГВФО, найбільшу різницю між оціночною та балансовою вартістю має портфель корпоративних позичальників банку. При тому, що «на папері» його вартість зафіксована на рівні 2,8 млрд грн, його незалежна оцінка виявилась у понад 16 разів меншою – 174 млн грн.
Як зазначали у Фонді гарантування, основна причина такого статус-кво те, що майже 95,5% від загального кредитного портфелю юросіб у портфелі Платинум Банку – це кредити, надані пов’язаним з банком особам. «Сума заборгованості за ними становить 2 685,64 млн грн. Оціночна вартість цих кредитів 110,75 млн грн, що становить лише 4,1% від їх балансової вартості», - зауважували у ФГВФО.

По материалам: Finbalance





Просмотров: 3915
Другие новости