Компании

все компании

СЕРГІЙ ФУРСА: Найкраща похвала НАБУ

4 грудня 2017 року, 14:41
СЕРГІЙ ФУРСА: Найкраща похвала НАБУ
НАБУ з дня свого заснування було приречене на конфлікт з прокуратурою і СБУ
А ви помітили, що у всій цій мерзенній історії з атакою на НАБУ з боку СБУ та прокуратури, навіть найбільш професійні хейтери НАБУ не хвалять прокуратуру і СБУ? Судячи з усього, десь в надрах мозкового штурму, придумують, як би приборкати НАБУ, розуміють, що в любов до прокуратури ніхто не повірить. Від слова – взагалі ніхто. І залишається у них один аргумент – «сам дурень». Тобто спробувати опустити супротивника на свій рівень бруду. Це як сперечатися з ідіотом: він тебе опустить на свій рівень дискурсу, а там ти точно програєш.

Насправді НАБУ з дня свого заснування було приречене на конфлікт з прокуратурою і СБУ. Просто тому що покликане боротися з корупцією. А прокуратура і СБУ (не говоримо про справжніх контррозвідників, що чесно ризикують життями) – це зосередження корупції.

Всі знають, що бізнесу в Україні заважає розвиватися корупція. Одночасно, всі знають і повторюють, що головний ворог бізнесу – це силові структури. У цьому ж всі готові зізнатися, навіть верхівка. Звідси й закон "анти маски-шоу", звідси й стала вимога МВФ про створення Служби Фінансових Розслідувань, яка повинна відібрати у поліції, податкової, СБУ право працювати за економічними злочинами. І відібрати – не просто тому, що так хочеться, – а щоб вони перестали «доїти» бізнес. Це знають всі. Навіть вголос говорять. А на місцях всі бачать, хто найбагатші люди району: звичайно ж, прокурор і СБУшник. А значить у чесного бюро з питань боротьби з корупцією просто не було б вибору. Воно не могло не вступити в конфлікт з носіями корупції. І якби цього конфлікту не було, ми б могли говорити, що все не по-справжньому. А зараз ми бачимо, що все по-справжньому.
Та й насправді будь-яка якісна зміна в українському держсекторі тут же натрапляє на конфлікт з СБУ і прокуратурою. Прийшов новий менеджмент на Укргазвидобування, почав очищати тендерні процедури – отримуй купу кримінальних справ. Адже всі ці прокладки, що «доять» держкомпанії, вони ж не безхазяйні. І найчастіше кримінальні справи порушують люди, які дуже самі схильні до порушення при слові "тендер". Те ж саме при змінах у міністерстві, якщо їх намагаються проводити. І знову, як з-під землі, з'являються двоє зі скриньки – СБУ і прокуратура.

І на останок. Так, звичайно ж не можна провокувати хабарників. Це кожен чиновник вам скаже. Вони ж слабкі, втриматися не можуть. Як Роккі з "Чіп і Дейл" при запаху сиру. І так, це незаконно. Просто треба розуміти логіку українського бюрократа. Ти провокуєш його на хабар не тоді, коли говориш відкрито йому про те, що за рішення певного питання готовий викласти певну суму. Ні, ти провокуєш вже в той момент, коли заговорив з чиновником про погоду. Будь-яке спілкування з чиновником – це вже провокація. Особливо, якщо він знає, що у тебе є гроші. Тоді це вже нелюдська провокація. Від цього нелюдського НАБУ, яке ніяк не хоче почати грати за правилами, за «пацанськими» правилами.

Ми тоді повинні переживати, коли прокурори почнуть хвалити НАБУ. Ось тут буде «зрада». А поки вони їх лають, це і є найкраща похвала, про яку борець з корупцією в Україні тільки може мріяти.

По материалам: Новое время





Просмотров: 737
Другие новости