Компании

все компании

Польща вимагає 250 млн злотих компенсації від компанії «ЗАЗ» за невиконання інвестиційного плану

24 листопада 2017 року, 17:26
Польський автообілебудівний завод FSO колись продали українському інвесторові за 100 злотих
Польща вимагає відшкодування 250 млн. злотих від українського інвестора, який 12 років тому придбав акції автобудівного заводу FSO (Fabrykа Samochodów Osobowych) у Варшаві. Про це інформує Rzeczpospolita.

Як зазначається, автобудівний завод FSO продали українському інвесторові - найбільшому українському виробникові легкових автомобілів «Запорізькому автомобілебудівному заводу» («ЗАЗ») - у червні 2005 року. Тоді 19,9% акцій підприємства (84% голосів на зборах акціонерів), польський уряд продав українцям всього за 100 злотих. «У ті часи не стільки йшлося про гроші, скільки про порятунок підприємства від повного бакрутства», - пояснила адвокатка позивача Сильвія Гайнріх.

За її словами, вибір «ЗАЗ» був не випадковим. До 2005 року український автоконцерн купував майже 90% продукції FSO і більше року фінансував закупку комплектуючих для виробництва автомобілів. Ще до укладання контракту, українська компанія викупила також більшу частину боргів FSO.

Потім, згідно угоди, український інвестор зобов'язувався зберегти діяльність заводу, забезпечити роботою майже 2200 працівників підприємства, а також збільшити об'єми продукції, зокрема налагодити випуск нової моделі польського автомобіля. В дійсності ж, не зважаючи на те, що автозавод формально сьогодні працює, за останні шість років там не виробили жодного автомобіля. Українські інвестори не змогли зберегти виробництво автомобілів і забезпечити роботою працівників.

Представник партії «Кукіз-15» Норберт Качмарчик вважає, що це була дика приватизація. «Це попередній уряд зробив навмисне напередодні вступу Польщі до ЄС, де ми могли стати великим ринком для західних автомобілів, нових і вживаних. Натомість ліквідували польський бренд, який міг би виготовляти вдвічі дешевші автомобілі», - сказав депутат і нагадав, що сьогодні завод FSO виробляє все, окрім автомобілів: паркани, світильники і навіть детальки для конструкторів LEGO.

Як зазначають, справа проти українських інвесторів розглядатиметься невдовзі в Окружному суді у Варшаві. Раніше у липні, українська компанія оскаржила позов державного казначейства Польщі. Представники «ЗАЗ» вважають, що скарга казначейства абсолютно необгрунтована. «Компанія «Авто-ЗАЗ» виконала усі свої зобов'язання за приватизаційною угодою. Про це свідчать звіти незалежного аудитора. Підприємство не несе жодної відповідальності перед казначейством, а тому будь-які претензії до «ЗАЗ» є безпідставними», - пояснив адвокат позивача Адам Звєжинський.

До слова, Запорізький автомобілебудівний завод (ЗАЗ, Запоріжжя) - найбільше автомобілебудівне підприємство України з повномасштабним виробництвом автомобілів, комплектуючих, штампуванням, зварюванням, фарбуванням, складанням. Підприємство входить в корпорацію «УкрАВТО», яка є генеральним імпортером та офіційним дилером більш ніж 20 автомобільних брендів, що володіє повним циклом власного виробництва. Корпорація є власником контрольного пакету акцій ЗАТ «ЗАЗ» і польського автозаводу FSO. До структури корпорації входить більше 400 автосервісних підприємств у всіх областях України.

Fabryka Samochodów Osobowych (FSO) - це польська автомобілебудівна компанія, що виробляє легкові автомобілі у Варшаві. Компанія була заснована після Другої світової війни. Першим автомобілем під маркою FSO стала модель FSO Warszawa - польський варіант радянського ГАЗ-М20 «Побєда».

З 1996 року контрольним пакетом акцій заводу FSO стала володіти компанія Daewoo. Новий автоконцерн, створений на основі об'єднання, отримав назву Daewoo-FSO Motor. Підсумком цієї співпраці стало оновлення модельного ряду: FSO Daewoo Lanos, FSO Daewoo Nubira, пізніше — FSO Daewoo Matiz і розробка нової моделі FSO Polonez Atu Plus.

В кінці 2000 року контроль над підприємством перейшов до американського концерну General Motors, для чого концерн створив нову фірму GM DAT. З 2004 року підприємству повернули старий фірмовий знак FSO, а з назви моделей забрали слово Daewoo.

У 2005 році українська корпорація «УкрАВТО» отримала контрольний пакет акцій заводу FSO. Компанія GM-DAT подовжила ліцензію на випуск Lanos і Matiz в Польщі. Українська компанія поступово стала мажоритарним акціонером FSO (84.31% акцій). До березня 2011 року більше 1800 співробітників були звільнені, а земля, на якій був побудований завод, була виставлена на продаж. До листопада 2011 року будівлі ливарного цеху та цеху складання двигунів були знесені, трек для заводських випробувань також продали для інших цілей.

У 2013 році модифікація Fiat від FSO увійшла в споживчий антирейтинг за версією британського видання Auto Express, де були названі десять найгірших автомобілів продавалися у Виликій Британії за останні 25 років

По материалам: Zaxid.net





Просмотров: 2382
Другие новости