Компании

все компании

На Вінничині розвивають бізнес на трюфелях

16 листопада 2017 року, 11:43
Вінницький фермер Олександр Джига опанував технології культивування трюфелів і постачає делікатес із власної трюфельної плантації до вітчизняних ресторанів.
Плодоношення трюфелів починається зазвичай на четвертий-п’ятий рік, розповів він у інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer.
«З плантації, залежно від виду трюфеля може бути зібрано в перший рік від 4 кг/га і вище. Рекорд 250 кг/га. Середня врожайність 80-150 кг/га», зазначив фермер.
Щодо рентабельності цього виробництва Олександр Джига підкреслив, що це довгий бізнес. «Перші інвестиції становлять 5-10 тис. євро/га, щоб закласти плантацію, розповів він. У цю суму входить посадковий матеріал, платня за роботу, аналіз ґрунту і його підготовка, крапельне зрошення, огорожа. Окупляться ці вкладення на восьмий-дев’ятий рік». 
Але завдяки тому, що врожайність із кожним роком підвищується, мікориза посилюється й більше дає трюфелів, далі прибутки будуть більшими, додав він.
Щорічні витрати становлять близько 350-500 євро/га: на коригування живлення, аналізи та міжрядні обробітки від бур’янів. Здебільшого це платня за людську працю, пояснив фермер. Отож загальні витрати до першого врожаю становлять 7,5 тис. – 12,5 тис євро/га.
Олександр Джига планує розширити площу під трюфельною плантацією до 20 га. Він наголосив, що місць, де можна вирощувати трюфель, із кожним роком стає менше. «У нас у цьому плані екологія краща, тому маємо перспективу, переконаний він.Мінімум 20–30 років цей бізнес в Україні буде вигідним, без перевиробництва й великої конкуренції».
Також у планах Олександра Джиги сертифікація і вихід на європейський ринок. Хоча фермер уточнив: «Нас цікавить навіть не так Європа, бо там є свій трюфель, як ринок Японії. Там він дуже популярний

По материалам: Agrotimes





Просмотров: 1055
Другие новости