Компании

все компании

Олег Кузнєцов: Чому в Україні варто легалізувати криптовалюти і ICO

15 листопада 2017 року, 10:38
З криптовалютами в Україні виходить цікаво: вони начебто є, але ніби їх і немає. З одного боку, електронні гроші в країні вже діють, як і компанії, що надають послуги з їх купівлі, а з іншого – законодавство ніяк не регулює подібні процеси.
Нацбанк взагалі проголосив біткоїн грошовим сурогатом. І це при тому, що в розвинених країнах ситуація складається з точністю до навпаки.

Криптовалюти в Україні та світі

У низці західних країн криптовалюти вже отримали схвалення «згори». Так, Комісія США з торгівлі товарними ф’ючерсами ще в 2015 році визнала їх біржовим товаром.
В цілому ж електронні гроші легалізовані в кількох десятках країн, включаючи Фінляндію, Бельгію, Німеччину, Велику Британію, Японію, Китай.
У деяких з них криптовалюти навіть не обкладаються податками на додану вартість. Але при цьому в кожній державі статус електронних грошей та сфера їх використання визначається по-різному.
Наприклад, у Німеччині їх розглядають як розрахункову грошову одиницю, в Японії – як законний платіжний засіб, оплачувати яким можна все за винятком податків і боргів.
Таке розмаїття трактувань свідчить про те, що експерти по-різному ставляться до впровадження електронних грошей. Але сам факт легалізації доводить, що в них бачать великий потенціал. В Україні, очевидно, з цією думкою не поспішають погоджуватися.
Вітчизняні політики тривалий час ринок криптовалют просто ігнорували. В результаті зараз немає жодного закону для регулювання даної сфери.
Але і заборон чи обмежень уряд також не вводив. А те, що не заборонено, як відомо, дозволено, тому інтерес до криптовалют в українців зберігся.
Але інвестори намагаються працювати з біткоїном виключно на свій страх і ризик, не маючи жодної підтримки або гарантій з боку держави.
Щоправда, нещодавно ситуація все ж таки змінилася: група ентузіастів внесла законопроект про легалізацію криптовалюти на розгляд Верховній Раді.

Навіщо він потрібен?

Легалізація електронних грошей звільнить майнерів від чіплянь правоохоронних органів та фіскальних служб. Останні зараз вкрай насторожено ставляться до всіх, хто так чи інакше працює з біткоїнами, користуючись законодавчими дірками для блокування їхньої діяльності. Це відштовхує потенційних інвесторів, заважає розвитку ICO і обмежує можливості українського бізнесу.
Більше того, після ухвалення закону всі бізнеси, що працюють з криптовалютами, автоматично перетворяться на платників податків, забезпечивши додатковий приплив грошей в бюджет. Враховуючи загальносвітовий обсяг криптовалютного ринку – у вересні, за даними Visual Capitalist, він оцінювався в $146,2 млрд – це обіцяє непоганий прибуток державі.
Легалізація криптовалют також стимулюватиме появу нових ніш на ринку.
Криптобиржі, криптомати, онлайн-сервіси для купівлі біткоїна тощо – після ухвалення законопроекту все це стане перспективними напрямами для інвестування або розвитку власного бізнесу.
Нарешті, державне регулювання криптовалютного ринку дозволить хоча б частково вивести його з тіні. Фінансові операції, що здійснюються за допомогою біткоїнів, ніде не фіксуються і ніким не контролюються, що, на жаль, відкриває купу можливостей для прихованого ведення бізнесу і відмивання грошей.
Більш того, відсутність держконтролю провокує поширення нелегальних фінансових компаній, які за фактом займаються шахрайством, виманюючи у вкладників гроші під приводом продажу біткоїнів.

Чому НБУ проти?

Національний банк – один з перших, хто виступив проти легалізації криптовалют в країні. Причиною називається нестабільність електронних грошей, які на відміну від звичайних ні до чого не прив’язані і ніким не регулюються.
У Нацбанку впевнені, що їх поширення спровокує хвилю шахрайства і втрату вкладниками своїх коштів. У 2014 році Нацбанк навіть назвав біткоїн грошовим сурогатом, не придатним для проведення реальних фінансових операцій.
Побоювання Нацбанку певною мірою виправдані. Біткоїн – все ще нове явище у світі, його однозначної оцінки поки що ніде немає. За останні роки ця криптовалюта істотно зросла в ціні, особливо сильний стрибок стався в цьому році після того, як Японія легалізувала криптовалюти.
Але таке різке зростання будь-якої миті може обернутися і різким падінням. Подібний ризик і відштовхує Нацбанк від криптовалют, незважаючи на явні світові тренди.
Втім, як показує час, національний регулятор вже не такий критичний в своїй оцінці. Наприклад, нещодавно один з його представників, Емал Бахтарі, заявив, що Нацбанк все ж таки підтримає легалізацію криптовалюти, якщо таке рішення ухвалить і Європейський центробанк.

По материалам: Fi.Новини





Просмотров: 1221
Другие новости