Компании

все компании

Андерс Ослунд: Головна мета "Газпрому" в Україні - розвивати корупцію

15 вересня 2015 року, 11:34

На тлі дискусії про газопровід "Північний потік-2" шведський економіст Андерс Ослунд радить Києву самому відмовитися від транзиту російського газу. Про це, а також про хід реформ в Україні він розповів в інтерв’ю DW.

DW: Виступаючи на відкритті конференції YES-2015 у Києві, президент України Петро Порошенко заявив, що за умов війни на Донбасі економічне зростання практично неможливе. Чи не здається Вам, що подібна риторика виглядає як виправдання повільності здійснення реформ чи бездіяльності влади?

Андерс Ослунд: Ні, це природно. В умовах війни дуже складно здійснити реформи. Проте маю сказати, що за цей рік було зроблено дуже багато порівняно з минулим. Тоді парламент у принципі був проти економічних реформ, а з грудня 2014 року вже почали прийматися реформаторські закони. Зараз їх більше 400 - це хороший результат.

Ви вже довгий час буваєте в Україні. Які якісні зміни Ви відчуваєте в українському суспільстві після Євромайдану?

Зараз дуже сильно відчувається людський капітал. Дуже помітно, що практично всі українські міністри та парламентарі не тільки добре виступають англійською мовою, а й говорять чітко та зрозуміло. А не виголошують якісь скучні сухі доклади, як це було раніше. Зараз з’явилась велика кількість якісних чиновників, помітний значний стрибок у розвитку. Можна сказати, що люди розвиваються набагато швидше, ніж система. Зараз вже просто необхідно здійснити ці реформи системи.

Скільки часу має Україна, на Ваш погляд, для того, аби здійснити реформи і "оздоровитися" перед тим, як вікно можливостей буде закрите остаточно?

Звісно, не можливо сказати, скільки саме часу потрібно. Зазвичай, через два роки після початку реформ настрій населення найгірший. Минулого року було падіння ВВП у 7 відсотків, цього року, ймовірно, буде 9-10 відсотків. Зрозуміло, що у такій ситуації люди будуть злими, тому що вони все ще не бачать результатів реформ, які відбуваються. І саме в цей час дуже небезпечно мати вибори. А в Україні якраз скоро відбудуться місцеві вибори, і, скоріш за все, ми побачимо на них велику реакцію спротиву щодо влади. Так буває зазвичай. І вимоги, які ми бачимо від деяких політичних сил, наприклад, скоротити газові тарифи удвічі, це популізм, який лише укрупнює корупцію.

Окрім військової агресії Росії на Донбасі, Москва також час від часу погрожує відмовитися від транзиту газу до ЄС через Україну, намагаючись розбудувати нову транспортну інфраструктуру, як, приміром, "Північний потік-2". Яку мету переслідує РФ?

Основна мета Росії - нанести шкоду Україні. Чим гірше, тим краще - основний принцип політики РФ щодо України. Декілька років тому Росія експортувала в Україну 40 мільярдів кубометрів газу, а в цьому році, скоріш за все, буде тільки 5 мільярдів кубометрів. Якщо Росія настільки нестабільний економічний партнер, краще взагалі з ним не мати справу. Краще не здійснювати транзит газу зовсім, нехай вони ("Газпром" - Ред.) будують "Північний потік-2" та витрачають величезні кошти. Тому що головна мета "Газпрому" в Україні - це розвивати корупцію. Вони весь час організовували в країні корупційні схеми, щоб мати можливість "купувати" головних українських політиків.

Як Ви оцінюєте актуальну економічну ситуацію в Росії та як вона може відобразитися на політику Москви щодо анексованого Криму та проросійських сепаратистів на Донбасі?

Вже явно помітно, що Росія має економічну кризу. Ймовірно, її ВВП знизиться на 5-6 відсотків у цьому році. Відповідно, це означає, що ресурсів буде набагато менше. Зараз ВВП Росії у доларах - це половина від того, що було раніше. Росія дуже сильно падає, зараз це чотирнадцята економіка у світі, а була шостою. Звісно, тепер вже доводиться замислюватись, де брати ресурси та на скільки можна залишатися агресивними. Економічні обмеження Росії зараз дуже великі.

Андерс Ослунд - шведський економіст, старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки імені Петерсона у Вашингтоні, один із найвідоміших західних дослідників країн пострадянського простору.


По материалам: dw





Просмотров: 2101
Другие новости