Компании

все компании

Андрей Герус: Енергетика і війна з ДТЕК.

5 серпня 2015 року, 10:11
Андрей Герус: Енергетика і війна з ДТЕК.  Давайте пройдемось по поширених твердженнях.

1. ДТЕК - монополіст.

Згідно діючих ліц. умов компаніям дозволяється займати не більше 33% виробництва е/е. У ДТЕК менше. Дехто каже - але ж ця планка була збільшена "НКРЕ Тітенка" з 25% до 33%. Це правда. Але по-перше, треба спочатку внести зміни у ліц. умови, а тоді визнавати монополістом.

А, по-друге, навіть зараз доля ДТЕК упала до 24%, що вкладається у вимоги ще "до Тітенка".

2. ДТЕК - монополіст у тепловій генерації, бо у нього там 70%.

Згідно діючих правил монополізм не міряється згідно видів генерації. Товар один - е/е, а яким способом він вироблений діло десяте. Якщо визнавати ДТЕК монополістом у тепловій, то Укргідроенерго - монополіст у гідро (розділити на 4 компанії?), а Енергоатом у атомній (розділити на 4?).

В принципі у мене немає впевненості чи треба міряти монополізм по видах генерації. Але є 100% впевненості, що монополізм - це згідно діючих правил і цим не можна жонглювати. Інакше завтра нова влада буде доганяти попередню і монополістом визнає якусь кондитерську фабрику або трансформаторний завод, а післязавтра Бориспільска райрада (на своїй території) - мясо-ковбасний завод моєї тещі.

Тільки тоді не треба про інвест клімат, бо цей клімат - це факти, а не слова.

3. Імпорт е/е - зрада.

Незважаючи на політичну складність, імпорт потрібен (не торкаюсь політичних моментів, як складений контракт). У нас ситуація "близька до монополізму", тому краще мати можливість імпорту, особливо взимку. Ціна імпорту на рівні тарифу ТЕС, тому ОК.

Правда не розумію, навіщо у цепочці РАО ЄЕС - ДП Укрінтеренерго - ДП Енергоринок знаходиться ДП Укрінтеренерго (штучний посередник), але то таке.

4. Тарифи теплових електростанцій.

Середньорічний тариф ТЕС на 2015р. запланований на рівні 0,85 грн. за кВт*год. ДТЕК у квітні писав петиції, щоб тариф був 1,2 грн.

Я вважаю, тариф 0,85 - є низьким і збитковим для ТЕС.

Чому? Дивимось на державну ПАТ "Центренерго" - за 6 міс. збиток 270 млн грн. І тут немає дорогого корпоративного центру, роздутої амортизації і валютних кредитів. Це при тому, що компанія дістала 300 млн грн додаткових платежів за рішеннями Комісії (фактично подарунків - так, таке буває в енергетиці при ручному управлінні). Без цих платежів (які суд вже ніби-то відмінив) збиток більше 500 млн грн за півроку. Стільки навіть вкрасти за півроку нереально
Смайлик «smile»
.

Ці ж кошти держава недоотримає у бюджет через нижчу ціну на приватизації потім.

Деякі аналітики вважають, що тариф має бути 1 грн. Я думаю, що достатній тариф знаходиться в діапазоні 0,9-1,0 грн. Але не 1,2 грн, як того хотів ДТЕК. Ті додаткові 0,2-0,25 грн - це власне і є деякі роздуті затрати і % по кредиту, про які багато говорять. І вони не у тарифі. Оскільки багато з тих кредитів пішло на приватизацію нових активів, то нехай акціонер з ними розбирається сам.

5. Вугілля на складах.

Рішення просте, на яке я переконував ще у квітні - привязати тариф до накопичення складів. Компанії дається базовий тариф, н-д, 0,8 грн. при цьому кожна додаткова 1 копійка у тарифі - це +100 тис тон вугілля покласти на склад. Виконуєте - отримуєте ще 2 коп., а з вас + 200 тис тон. на склад. Не виконуєте - коригуємо у наступному місяці тариф вниз. Тобто при тарифі 0,95 коп (+15 коп) компанія кладе 1,5 млн. тон. вугілля на склад на зиму.

І повірте, ТЕСи би пихтіли паром, щоб завезти вугілля, самі би ремонтувала колії і вирішувала питання з вагонами-паровозама. І чим більше везе - тим кращий тариф.

6. Мін енерго формує технічну політику і стратегію галузі, НКРЕКП - регулятор, арбітр між державою, споживачем і бізнесом. Несолідно виглядає, коли регулятор, який має бути арбітром, через день викидує якийсь компромат, публічні звинувачення, а міністр публічно воює, воює, воює.

Приклад з практики - вугілля марки Г на Бурштин (Захід) їде з Павлограду (Схід), а на Вуглегірку (Схід) їде з Волині (Захід). Всім невигідно, але всі так працюють, бо війна з ДТЕК. Абсурд!

Завезіть на Центренерго вугілля, запустіть всі блоки. Запустіть Славянську ТЕС і доля ДТЕК впаде нижче 20%! Не можете загрузити Центр - продайте ефективному приватному власнику!

P.S. У грудні 2013 р. я організовував пікети біля квартири Ахметова у Лондоні. Писали листи кредиторам, щоб не фінансували РЛА і "злочинну владу". Тоді Ахметов був при владі і було невідомо чим то всьо закінчиться. До нас засилали шпіонів, пробивали по різних базах і контактах. Знали по іменах і адресах. Було трохи стрьомно.

А зараз я не бачу ні храбрості, ні геройства, в тому, щоб воювати з Ахметовим, який в глибокій опозиції. попса...

І коли тут "перемога"? Коли збанкрутують, зупиняться, повернуться у державну власність чи просто здадуться в плєн новій владі?

По материалам: facebook





Просмотров: 1954
Другие новости