Компании

все компании

Дмитро Ківа: припинення співпраці з Росією для ДП "Антонов" - не трагедія

18 серпня 2014 року, 13:17

Дмитро Ківа більше 25 років керував конструкторським бюро "Антонов", потім - державним підприємством "Антонов" та новоствореною акціонерною компанією.

За повідомленням уряду, пана Ківу звільнили з посади розпорядженням Кабінету міністрів 9 квітня 2014 року.

За наказом міністерства промислової політики, з 1 серпня 2014 року виконання обов’язків президента - генерального конструктора ДП "Антонов" покладено на Сергія Меренкова, якого на цю посаду прем’єр-міністру рекомендувала асоціація "Укравіапром".

Дмитро Ківа не визнає своє звільнення та називає його незаконним і продовжує керувати ДП "Антонов". Розмова з ним проходила у робочому кабінеті на території підприємства.

Ці події відбуваються на фоні припинення співпраці ДП "Антонов" зі старими російськими партнерами через конфлікт між державами та намагань вийти на нові ринки збуту.

Боротьба за керівництво

ВВС Україна: Невизначеність статусу керівника шкодить підприємству, не вважаєте, що своєю позицією погіршуєте становище ДП "Антонов"?

Дмитро Ківа: Я готовий залишити посаду, аби підприємство не розвалювалось. Але хай спочатку мені повідомлять причини, хай зі мною хтось хоча б проведене неофіційну розмову. У мене контракт на роботу до лютого 2015 року.

"У мене контракт на роботу до лютого 2015 року"

Окрім того, тут повинен залишитись керівник фаховий. В мене є заступники, а чиновники пропонують на керівника Сергія Меренкова, який навіть ніколи не був заступником головного конструктора або директора. До того ж, він останнім часом працював у Росії.

У нас є науково-технічна рада, яка розглядає питання керівництва. Так відбувалось, коли мене призначали. У нашій ситуації призначає керівника міністерство промполітики, яке з 23 березня формально ліквідоване. Тому їхнє рішення незаконне. Є розпорядження Кабміну, яким наше підприємство передане в сферу міністерства економіки. Тільки це міністерство може звільняти та призначати керівника.

Звільнити мене намагаються люди з попередньої влади, з команди Віктора Януковича. У намаганнях зняти мене бачу російський слід і просування інтересів Росії.

Хоча коли почались скандали у нас на підприємстві, мені надходило запрошення переїхати у Росію.

ВВС Україна: Хто саме пропонував?

Дмитро Ківа: Мені телефонував один високопосадовець й запрошував на зустріч з віце-прем’єром уряду Росії Дмитром Рогозіним щодо працевлаштування.

Потім на мене виходив директор нашого спільного підприємства й теж передав цю пропозицію. Був ще один дзвінок з цього приводу.

ВВС Україна: Яка була суть пропозиції?

Дмитро Ківа: Переїхати працювати туди, обіцяли створити всі умови для моєї сім’ї та роботу генеральним конструктором. В Росії зараз фактично на жодному підприємстві, окрім "Сухого", немає генеральних конструкторів. Віктор Ліванов помер з "Іллюшина", "Туполєв" теж без генерального.

ВВС Україна: Тобто, пропонували очолити одну з цих двох компаній?

Дмитро Ківа: Такі розмови були. Але я відповів, що з України їхати не маю наміру. Тут працюватиму і житиму. Знаєте, намагання мене зняти були ще при Януковичу, відкривалися кримінальні справи, але без результату. І тоді намагання звільнити мали у тому числі російський слід.

ВВС Україна: В чому полягає інтерес Росії у вашому звільненні?

Дмитро Ківа: Там є інтерес у тому числі до нашої авіакомпанії. Є інтерес, щоб під наші активи взяти великі кредити, розграбувати підприємство, а потім "до побачення".

Зі мною теж були розмови щодо такої схеми фінансового краху для підприємства, але я казав – "я вас не чую".

На жаль, у цій ситуації є елемент корупції. Думаю, що керівника уряду не правильно інформують та доносять не правильну інформацію. Деякі чиновники уряду фактично діють в інтересах іншої держави.

ВВС Україна: У ваш бік є кілька головних зауважень. Найперше, дуже мало літаків виробляє підприємство й не укладалися хороші контракти. Окрім того, майже немає прибутку.

Дмитро Ківа: Серійний завод раніше працював окремо, а конструкторське бюро – окремо. В 2009 році постановою уряду завод із боргом у мільярд гривень приєднали до нас. Там була дуже складана ситуація, люди не отримували зарплатні.

Ми вклали в нього близько мільярда гривень, уряд нам у цьому не допоміг. Це причина того, що ми мало випускали літаків.

Але зараз у нас вже є контракти на чотири роки наперед на близько 5 мільярдів гривень й за якими ми працюємо. За останні три роки ми додатково набрали на завод 1,5 тисячі працівників, модернізували обладнання та устаткування. На це все треба були оборотні кошти.

ВВС Україна: Які фінансові показники підприємства за минулий рік?

Дмитро Ківа: У нас прибутки не дуже великі, але чотири роки підряд ми платимо в бюджет 600 мільйонів гривень. Річний дохід підприємства останній рік був 3,5 мільярди гривень. Попередній близько 3,9 мільярда.

У нас є борги ще колишнього заводу "Авіант", який ми приєднали. Там борги за облігаціями близько півмільярда гривень. Велику частину того боргу ми погасили своїми силами, хоча це обіцяв зробити уряд.

Зупинка співпраці з Росією

ВВС Україна: Ваше підприємство називають одним із найбільших постачальників у тому числі в військової продукції до Росії, чи зупинили співпрацю з російськими партнерами?

"З міноборони Росії співпраця припинилася з першого кварталу, як тільки з’явилися "зелені чоловічки" в Криму"

Дмитро Ківа: Щорічний дохід від співпраці з Росією у ДП "Антонов" не перевищував 10%, це трошки менше 400 мільйонів гривень. Зараз доля нашого доходу від співпраці з Росією впала до 3-4%.

Я в Росії не був з початку року. Як тільки пішли події в Криму, я вирішив туди не їздити. У нас був підготовлений контракт з Росією на модернізований Ан-148 – транспортну версію, на 150 мільйонів доларів за два роки роботи.

Контракт на розробку цієї версії був парафований та узгоджений, щоб вони його виробляли, але ми припинили роботу. Це сталося у першому кварталі 2014 року, ще до офіційної заборони, ми самі припинили.

Насправді Росія і до цього конфлікту відтискувала нас від серйозних робіт. До нас зверталися тільки тоді, коли це було конче потрібно. Ми бачили це хоча б по проекту Ан-70. Вже був узгоджений випуск цих літаків, вже мала піти серія на заводі в Казані, були підписані протоколи на рівні міністерства оборони Росії та "Об’єднаної авіабудівна корпорації".

Ще до революції вони все припинили.

Ми працюємо з Воронезьким заводом по Ан-148, із Самарським заводом по Ан-140, працювали з Новосибірськом по Ан-38, Омськом по Ан-2 і Ан-3. Працювали з різними цивільними замовниками, з міністерством оборони Росії. В експлуатації зараз перебуває близько 600 літаків Антонова.

ВВС Україна: Чи співпрацюєте ще з міноборони Росії?

Дмитро Ківа: З міноборони Росії співпраця припинилася з першого кварталу, як тільки з’явилися "зелені чоловічки" в Криму. Головні напрямки роботи з військовими були щодо Ан-70 та Ан-124.

По цивільній авіації робота ще продовжується. Для Воронежа по кооперації для Ан-148 постачаємо крила. Вони нам постачали інші частини літаків, але щодо цих деталей ми переходимо на власне виробництво.

ВВС Україна: Що буде з проектом Ан-124 "Руслан"?

Дмитро Ківа: З росіянами була підписана угода, що у них плануємо запустити його у виробництво. Але так нічого й не робилося.

Проект виробництва Ан-148, який вже запущений, працює, росіяни його виробляють і платять нам роялті. Те ж саме стосується виробництва у них Ан-140.

ВВС Україна: Україна чи Росія більше постраждала від зупинення співпраці по лінії АН?

Дмитро Ківа: Постраждали обидві сторони. Проте іде війна, ми повинні захищати державу та її інтереси, як би не було сутужно.

Припинення співпраці з Росією не є для нас трагедією і для нашої авіаційної промисловості. Треба працювати над сучасними технологіями, іншого шляху немає. До Росії повертатися вже немає чого. Можливо, буде розвиватись якась співпраця, не знаю коли і на яких умовах.

Зараз я туди не їду, нові контракти не підписую і нічого страшного не стається.

Альтернативні ринки

ВВС Україна: Які альтернативні ринки можете зайняти?

Дмитро Ківа: В нас вже йде робота з Китаєм із виробництва там літаків, робимо для них деякі агрегати. Працюємо з Індією з модернізації літаків Ан-32 і беремо участь в інших тендерах.

Ми працюємо з деякими європейськими країнами, в тому числі й у проектах нових літаків. Ведемо плідні перемовини з Туреччиною, Саудівською Аравією, Польщею, Чехією та Німеччиною.

ВВС Україна: Є конкретні проекти з європейським країнами?

Дмитро Ківа: У нас є конкретні проекти з європейцями. З Туреччиною ведемо перемовини з виробництва Ан-158. Але є проблема – вони вимагають, щоб на цю модель пасажирського літака був поставлений західний двигун. Наші двигуни не мають європейських сертифікатів, а на наші літаки європейські сертифікати потрібні.

Є деякі інші замовники у Європі, які вимагають наявність такого сертифікату. А сертифікацію раніше ми проводили разом з Росією. За проектом нового літака Ан-178 у нас ідуть серйозні перемовини з Польщею та Німеччиною.

ВВС Україна: Що приховане за фразою "перемовини"? Це віддалена перспектива чи стадія підписання контрактів?

Дмитро Ківа: Вже пройдені декілька етапів перемовин. Є підписані протоколи, дорожні карти та меморандуми. Проте часу до кінцевого результату треба ще багато.

ВВС Україна: Назвіть конкретні компанії, з якими у Європі домовляєтесь?

"Сьогодні ми бачимо, що розвиток для української авіапромисловості – у європейському напрямку"

Дмитро Ківа: Не можу їх зараз назвати, це закрита інформація. Проте деякі підписані документи з німцями і поляками вже є. Ми там нещодавно були на перемовинах. З Польщею у нас колись була інтенсивна співпраця, зараз вони налаштовані цю роботу відновити.

ВВС Україна: Ваші слова виглядають занадто райдужними, адже українські експерти стверджують, що європейський ринок давно зайнятий, у них інші стандарти і "Антонов" там не чекають.

Дмитро Ківа: Це не зовсім правда. Де ніша вже зайнята, ми туди не ліземо, а там, де є простір, ми хочемо співпрацювати. До прикладу, наш новий транспортний літак Ан-178. Він не є конкурентом ні Airbus, ні італійській Alenia, ні іспанській Casa.

Наш Ан-178 має вантажопідйомність 15-18 тон. У Європі є літаки по 8-10 тон, а є американський Сі-130, у якого вантажопідйомність 21 тон. Між ними майже нічого немає, ніша фактично вільна. Є наш літак Ан-12, у якого також вільна ніша.

Ан-178 цікавий європейцям тим, що може перевозити морські контейнери з великих портів у місця призначення. Наш літак може брати на борт два морських контейнери, і у тому числі сідати на ґрунтовий аеродром.

Європейців цікавлять ці літаки, адже вони мають цифрове обладнання та повністю спроектовані у цифрових технологіях.

Німецькі контракти

Я кілька днів тому приїхав з перемовин в Німеччині, вони казали, що дуже зацікавлені у цих проектах. Проте їхня вимога створити спільне українсько-німецьке підприємство для виробництва. Ми написали у меморандумі, що згодні, проте все має проходити згідно з чинним українським законодавством.

ВВС Україна: Як плануєте вирішувати проблему із сертифікацією двигунів?

Дмитро Ківа: Зараз нам двигуни робить "Мотор-Січ". Варіанти збереження цих двигунів у транспортному варіанті є, а у пасажирському точно немає. У нас вже є напрацювання, яким західним європейським двигуном можемо скористатись.

Ведемо перемовини з американською компанією Pratt&Whitney. Провели вже кілька зустрічей з цього приводу.

Йдуть переговори та зустрічі щодо двигунів з компанією Rolls-Royce. У компанії є відділення в Німеччині, там були контакти. Також розглядається співпраця з General Electric, зокрема щодо двигунів для Ан-124 "Руслан". Заміна двигунів на цій моделі дає суттєвий економічний ефект.

"Ми могли б розраховувати на найближчі два-три роки на європейський ринок у 200-300 літаків"

У разі втілення планів щодо двигунів ми матимемо потрібну європейську сертифікацію.

ВВС Україна: Як до цих планів ставиться "Мотор-Січ"?

Дмитро Ківа: "Мотор-Січ" повинен працювати, щоб отримати європейські сертифікати. Вони мають розуміти, що ми відходимо від Росії і треба думати, куди реалізовувати свою продукцію.

Сьогодні ми бачимо, що розвиток для української авіапромисловості – у європейському напрямку. Іншого шляху просто немає.

Раніше ми теж вели розмови, але контакти з Польщею, Чехією та Німеччиною активізувалися після подій на Майдані. І раніше була деяка співпраця, але європейці нас все ж таки вважали проросійськими.

ВВС Україна: Для вас не буде морально складним перехід на співпрацю, у тому числі з НАТО?

Дмитро Ківа: Ми давно хотіли з ними співпрацювати по Ан-70, ще років 12 тому. Їздили до Франції та Німеччини, вони до нас приїздили. Але тоді у нас була угода з Росією, а позиція європейців була проста – ми згодні з вами співпрацювати, проте без участі Росії. Зараз у нас руки розв’язані.

ВВС Україна: Невизначеність з керівництвом ДП "Антонов" шкодить у перемовинах із західними партнерами?

Дмитро Ківа: Шкодить. Ось я поїхав до Польщі, зустрічався з директорами дослідних інститутів. Була запланована зустріч з віце-прем’єром, але вона не відбулась, бо хтось доповів, що я вже нібито звільнений. Вони вибачились, хотіли зустрітися, але потребують час, аби розібратися.

Під час перемовин в Німеччині ця обставина також зашкодила.

ВВС Україна: В яку конкретну суму можуть вилитися перемовини з європейцями щодо літаків, які ви назвали?

Дмитро Ківа: Ми могли б розраховувати на найближчі два-три роки на європейський ринок у 200-300 літаків. Це якщо б ми отримали повну підтримку, кредити, адже на запуск виробництва хоча б 30 літаків треба 450 мільйонів доларів. Потужностей для такого виробництва у нас вистачить.


По материалам: bbc.co.uk





Просмотров: 1956
Другие новости