Компании

все компании

Стан платіжного балансу в липні покращився

31 серпня 2012 року, 17:17
 У липні відбулось повернення до профіциту платіжного балансу. Про це заявив начальник Управління методології, аналізу та прогнозування платіжного балансу Національного банку України Сергій Ніколайчук.

“Характеризуючи стан платіжного балансу, маємо відзначити його покращення в липні. Так відбулося повернення до його профіциту, що становив 800 млн. дол. США, і в цілому за перші 7 місяців сальдо зведеного платіжного балансу було близьким до нуля”, – зазначив Сергій Ніколайчук. За його словами, формування такого профіциту в липні відбулося завдяки розміщенню Урядом єврооблігацій на 2 млрд. дол. США.

Начальник управління методології, аналізу та прогнозування платіжного балансу відзначив відновлення зростання експорту товарів: у річному вимірі він зріс на 8% у липні. “З одного боку, ми отримуємо дивіденди від гарного врожаю зернових та олійних і сприятливої кон’юнктури на зовнішніх ринках цих культур, але звичайно високі показники експорту є також і результатом активної роботи наших експортерів у відкритті нових ринків збуту, налагодженні ефективної системи зберігання врожаю та його логістики. З іншого – особливо заслуговує на позитивну оцінку зростання експорту продукції з високою часткою доданої вартості – мова йде про експорт продуктів хімічної галузі та машинобудування, де річні темпи зростання становили 37% та 49% відповідно”, – упевнений він.

Крім того, Сергій Ніколайчук звернув увагу на те, що незважаючи на непогані результати для експорту, продовжується зростання високими темпами й імпорту товарів. В останні місяці суттєво прискорилося зростання імпорту споживчих товарів, що пов’язано зі спрощенням процедур розмитнення імпортованих товарів у результаті набрання чинності Митним кодексом.

Домінуючою компонентою в зростанні імпорту, за його словами, залишаються інвестиційні товари. Якщо в І половині цього року і в минулому році це було насамперед пов’язано з підготовкою інфраструктурних проектів до Євро-2012, то тепер генератором попиту виступають інноваційно-інвестиційні проекти в українських компаніях, зокрема, пов’язані з упровадженням технологій з підвищення енергоефективності та енергозаміщення. У середньостроковій перспективі очікується позитивний ефект від цих проектів для балансу зовнішньої торгівлі через суттєве скорочення потреби в імпортованих енергоносіях.

Що ж до загального результату поточного рахунку, то у липні його дефіцит скоротився до 1.3 млрд. дол. США порівняно з 1.5 млрд. дол. США в червні, додав він. “Головним чином це відбулося через відновлення достатньо значних обсягів приватних грошових переказів з-за кордону. Приплив коштів за цією статтею дещо скоротився в ІІ кварталі на фоні проблем на ринку праці в Єврозоні, але в липні вже був майже на 20% більше, ніж у липні минулого року. У цілому приватні грошові перекази є одним з найбільш стабільних джерел надходження валютних коштів у країну: у цілому за 7 місяців – 4.1 млрд. дол. США, що на 5% більше, ніж за цей же період торік”, – повідомив Сергій Ніколайчук.

“Щодо фінансового рахунку, профіцит якого був максимальним у цьому році, – 2.1 млрд. дол. США завдяки вищезгаданому розміщенню ОЗДП Урядом, то тут також ми відзначаємо продовження залучень у значних обсягах інвестиційного та боргового капіталу реальним сектором економіки. З іншого боку, банки продовжують скорочувати свою зовнішню заборгованість, що пов’язано насамперед з делевереджом у банківській системі. Тобто, після кризи підходи банків до кредитування стали набагато більш обережними, особливо в сфері валютних кредитів. Крім того, зовнішні боргові ресурси поступово заміщуються внутрішніми, зокрема депозити в іноземній валюті протягом 7 місяців цього року зросли на 1.7 млрл. дол. США. Звичайно, такі процеси сприяють покращенню фінансової стійкості в державі та сприймаються нами позитивно”, – упевнений Сергій Ніколайчук.

Фахівець також зауважив, що ще однією важливою статтею у фінансовому рахунку є готівкова іноземна валюта поза банками. Незважаючи на деяке підвищення її приросту в липні, загалом у цьому році спостерігається стабільне скорочення попиту на іноземну готівку, її приріст на 42% менше, ніж у січні – липні минулого року. Така тенденція, з одного боку, зумовлена вжитими Національним банком заходами з паспортизації валютно-обмінних операцій восени минулого року, а з іншого – зростанням процентних ставок за депозитами в банках, тобто підвищенням альтернативної вартості від зберігання готівки на руках. Збереження такої тенденції очікується і надалі.

“Завдяки профіциту платіжного балансу резервні активи на кінець липня перевищили 30 млрд. дол. США, і наразі забезпечують покриття імпорту майбутнього періоду протягом 3,5 місяця”, – констатував Сергій Ніколайчук.


По материалам: НБУ





Просмотров: 1145
Другие новости