Компании

все компании

Випуск валютних ОВДП не збільшує ризики для економіки

16 липня 2012 року, 15:46
Директор Департаменту аналізу та прогнозування грошово-кредитного ринку Національного банку України Сергій Кораблін 12 липня 2012 року під час засідання прес-клубу на тему “Держфінанси в Україні: наскільки серйозні ризики невиконання боргових зобов’язань” пояснив, чому випуск валютних ОВДП не збільшує ризики для економіки України.

“Ризики є завжди – чи в економіці, чи в бізнесі, і не має значення – випускаються ці зобов’язання в національній валюті або в доларах чи євро. І якщо ми запитуємо, чи зник би ризик, якби Міністерство фінансів виходило на зовнішні ринки і запозичувало там, то можна впевнено сказати – ні. Ризики все одно є. Інша справа – як ми їх оцінюємо, як ними управляємо. І цей момент – принциповий”, – зазначив Сергій Кораблін.

За його словами, неможливо зробити в економіці будь-що без жодних ризиків. Якщо вести мову про вартість запозичень Міністерства фінансів, то слід зазначити, що в грудні минулого року Мінфін уперше вийшов на ринок з валютними ОВДП і ціна запозичення становила 8,9% річних.

“Якщо брати середньозважену ціну запозичень протягом останніх шести місяців, ми побачимо, що вона не змінилась і становить 8,9% річних. Проте тривалість запозичення збільшилась удвічі. Таким чином, і можливі ризики зменшилися щонайменше вдвічі”, – зауважив директор Департаменту аналізу та прогнозування грошово-кредитного ринку.

Також Сергій Кораблін нагадав, що ті проблеми, які спостерігалися на фондовому ринку України 15 років тому, були пов’язані не з тим, що ОВДП були випущені в гривнях, а з тим, що вони були короткостроковими. Запозичення брали на шість місяців, на три місяці, на один місяць, і врешті-решт стало неможливо виконати зобов’язання щодо ОВДП.

“Сьогодні, на щастя, цієї проблеми немає. Мінфін продовжує свої запозичення, що є це правильним. На теперішній час тривалість запозичення валютних ОВДП – рік, два, а то й три”, – додав Сергій Кораблін.

У свою чергу директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку України Олександр Дубихвіст пояснив, чому Міністерство фінансів вийшло на цей ринок лише зараз, а не два чи більше років тому.

“Тільки з початку поточного року вже погашено 16 млрд. гривень в еквіваленті валютних кредитів та внесено 10 млрд. на депозити. І ми стикаємося з питанням, де розміщувати ці кошти. Валютне кредитування заборонене для фізичних осіб, а в юридичних осіб немає попиту на валюту, оскільки їм для операційної діяльності потрібні гривні. І тому в банків виникає дилема – або взагалі припинити залучати валютні вклади, або шукати, де їх розміщувати”, – зазначив Олександр Дубихвіст.

За його словами, Міністерство фінансів дійсно надало той інструмент, у який можна вкладати і людям, і банкам. І це важливо, оскільки в Україні фондовий ринок погано розвинутий.

“Звичайно, що необхідно ринок розвивати, потрібно давати більший вибір фізичним особам. Адже сьогодні по суті для людей працює один інструмент – депозит – у доларах, гривнях. За статистикою  40% – це доларові депозити, а 60% – гривневі. І зараз ми даємо людям ще один інструмент – казначейські зобов’язання в доларах і гривнях. І людина матиме вибір, вона зможе піти в банк або дати гроші державі, і це добре”, – вважає Олександр Дубихвіст.

По материалам: НБУ





Просмотров: 2155
Другие новости