Компании

все компании

Україна заміщує зовнішні запозичення внутрішніми

16 липня 2012 року, 10:05
В умовах наявності певних проблем на світових фінансових ринках, зокрема тих, які пов’язані із залученням зовнішніх кредитів Україна активно заміщує зовнішні запозичення внутрішніми. Про це  заявив директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку України Олександр Дубихвіст 12 липня 2012 року під час засідання прес-клубу на тему “Держфінанси в Україні: наскільки серйозні ризики невиконання боргових зобов’язань?”

 Олександр Дубихвіст звернув увагу присутніх на той факт, що, незважаючи на збільшення кількості грошей у світовій економіці, кількість надійних емітентів зменшується і це переважно держави з високим рейтингом.

“Наприклад, зараз державні облігації Німеччини продаються з від’ємною дохідністю. Це свідчить про те, що люди вкладають гроші, дають державі, наприклад – Німеччині, і ще за це доплачують. Причина цього полягає в тому, що люди не довіряють ні хеджовим фондам, ні деяким банкам і інвестують в державні зобов’язання. Ми всі бачимо, що для багатьох країн, у тому числі європейських, існує проблема запозичень. Особливо в тих, у кого рейтинг не дуже високий. Тому я вважаю, що ми в одному човні з цими всіма країнами, які теж виходять на зовнішній ринок ”, - зазначив Олександр Дубихвіст.

За його словами, те, що Міністерство фінансів України сконцентрувалось на залученні коштів на внутрішньому ринку, є правильним. На сьогодні залучено вже приблизно 2,5 млрд. доларів та 300 млн. євро на внутрішньому ринку. Тобто активно відбувається процес заміщення зовнішніх запозичень внутрішніми.

“Якщо сьогодні у нас є можливість заплатити внутрішньому інвестору – це кращий вибір.

Крім того, стан справ на валютному ринку України набагато кращий, ніж рік тому. Наприклад, від’ємне сальдо продажу готівкової валюти населенню за минулий рік становило 13,5 млрд. доларів США. Ці кошти пішли на погашення кредитів в еквіваленті 30 млрд. гривень, одночасно депозити у валюті зросли на 36 млрд. гривень. У цілому це 8,2 млрд. доларів США. Більше 5 млрд. доларів залишилося поза банківською системою”, - повідомив директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку України.

Він також зауважив, що з початку поточного року розмір валютних кредитів зменшився на 2 млрд. доларів, одночасно зросли на 1,2 млрд. доларів депозити у валюті. Тобто банківська система отримала 3,2 млрд. доларів за рахунок погашення кредитів та на депозити. Від’ємне сальдо продажу готівкової валюти населенню становить 3 млрд. доларів.

“Населення скільки купило, стільки й принесло до банків. Нічого, як то кажуть, “мимо каси” не пройшло. І це характеризує ситуацію як дуже добру”, - уважає Олександр Дубихвіст.

Те, що Мінфін планує продовжувати залучення коштів на внутрішньому ринку і пропонує ринку такий інструмент, як казначейські зобов’язання для населення - це дуже добре і це можна тільки вітати, впевнений Олександр Дубихвіст.

По материалам: НБУ





Просмотров: 1166
Другие новости