Компании

все компании

Глобальні ринки у 2012 р.

22 січня 2012 року, 07:31
В перші місяці 2012 року український фондовий ринок рухатиметься уверх разом із світовими на очікуваннях подальшого монетарного стимулювання в світі та стабілізації економіки. В цей період бачиться коректним утримання максимальної частки в акціях (~90%). Надалі, прогнозованість ситуації суттєво погіршується. Невизначеність полягає у описаних нижче глобальних факторах (Європа, Китай), а також локальних факторах (девальвація).

Глобальні ринки у 2012 році
Однією з структурних тенденцій 2011 року стало зростання невизначеності та як наслідок -  волатильності глобальних ринків. Коли майбутнє ринків залежать від того, чи врятує держава фінансовий сектор, чи приймуть на черговому самміті необхідні важливі рішення, чи розпочне ФРС новий QE, що скаже Меркель, Тріше, Драгі чи Бернанке у промові, як завтра поведуть себе рейтингові агентства, коротко- та середньострокове прогнозування ринків стає практично неможливим. За останні 5-7 років більшого впливу політики на ринки ніж у 2011 році не було, навіть у кризовий 2008-2009 рр.
Якщо хтось вважає, що у 2012 році буде інакше, він помиляється. За роки після кризи ринки ще більше стали залежними від держави, від періодичних монетарних «ін’єкцій» та дій рейтингових агентств. У 2012 році до цієї невизначеності додасться політична – Росія, Франція, США та Китай проводитимуть президентські вибори та змінюватимуть владу. Сказати, як зміниться розташування сил у світі та Європі, важко. Однозначно можна лише говорити про те, що геополітика та внутрішня політика ще більше визначатимуть кон’юнктуру ринку.

На наш погляд, кон’юнктура на ринках наприкінці 2011 року та на початку 2012 року є сприятливою для покупок (Рис.1).
По-перше, після періоду нестабільності та високої волатильності у 2П2011, ринок поступово стабілізується. Індекс VIX, який відображає ступінь волатильності індексу S&P500, у другій половині грудня знизився нижче першого психологічного рівня у 25 пунктів до найменшого значення з початку серпня, коли США втратили рейтинг ААА. Комфортним для ринку вважається зона під 20 пунктами, і її ще слід буде подолати у 2012 році (Рис.2).
По-друге, для стабілізації ринку з’явилося певне економічне підґрунтя.
1) Це – відносно непогані макроекономічні дані зі США, які всупереч очікуванням суттєвого уповільнення економіки (аж до рецесії), демонструють її пожвавлення (Рис.3). Також намітилася перша стабілізація у Європі згідно індексів PMI. На нашу думку, найнижчі темпи росту США покаже у 4кв.2011, а європейська економіка після неглибокого скорочення у 4-1кв.2011/12 почне відновлюватися з 2кв.2012. Таким чином, розвинені країни, які почали стрімко втрачати темпи росту у 2П2011, стабілізуються до 2кв.2012 (Рис.4).
2) Початок нового циклу монетарного стимулювання у світі. Цей процес очолює Європа, яка двічі знизила ставки з 1.50% до 1.00% та напевне що зробить це ще раз на найближчих засіданнях. Також ЄЦБ розпочав квазі-QE програму, надавши майже €500 млрд. 3-річних кредитів під 1% європейським банкам. Аналогічний аукціон відбудеться ще раз наприкінці лютого. Активізувався викуп облігацій PIIGS та була запущена програма викупу забезпечених облігацій банків на суму €40 млрд. Європейські національні центробанки погодилися надати МФВ кредиту на суму €200 мрлд., яка піде на допомогу європейським країнам (Рис.5).
Наприкінці листопада глобальні центробанки вперше з часів кризи 2008-2009 рр. провели координовану інтервенцію, знизивши вартість доларових свопів на 50 бп. Розпочали зниження ставок і центробанки ЕМ, які стикнулися з різким уповільненням економік; Великобританія збільшила обсяг викупу державних облігацій; Японія та Швейцарія проводили валютні інтервенції тощо.
Іншими словами, монетарна політика значно послабилася у 4кв.2011 та ймовірно за все продовжить послаблюватися і у 1-2кв.2012. Так, зокрема, очікується, що ФРС запустить QE3 розміром $550 млрд. спрямовану на викуп іпотечних паперів (MBS); Китай знижуватиме резервні вимоги; Великобританія знову збільшить обсяг QE; Європа нарешті запустить фонди EFSF (~€1 трлн.) та ESM (€500 млрд.) і т.д.
Таким чином, якщо падіння ринків у 2-3кв.2011 поглиблювалося різким уповільненням економіки та відносно жорсткою монетарною політикою, то з 4-1кв.2011/12 економіка стабілізувалася, а монетарна політика різко пом’якшилася. Це – дуже хороший стимул для усіх ризикових активів.
По-третє, іншими сприятливими для ринків факторами є низькі мультиплікатори та дороговизна захисних активів. Премія за ризик при інвестуванні в акції сягнула у 2011 році рекордних 6%, що навіть перевищило значення кризи 2008-09 рр. (Рис.6)
По-четверте, перепроданість та слабке позиціонування в акціях глобальних фондів, які у 2011 році виводили кошти з акцій. За даними Merrill Lynch Global Fund Manager Survey у грудні 2011 лише 8% портфельних управляючих тримали в акціях більше за бенчмарк, тоді як у лютому було 67%, а у липні – 35%. Значна частина управляючих все ще надає перевагу кешу, навіть попри негативні реальні ставки за ним (Рис.7). Переважання кешу у виборі керуючих зараз знаходиться на найвищому рівні з часів кризи 2008 року, що сигналізує про песимізм серед інвесторів.
По-п’яте, невизначеність, невпевненість, скепсис та відсутність оптимізму серед інвесторів та інвестбанків сприяє зародженню нового раллі. Власне, як казав Дж.Темплтон, «Bull markets are born on pessimism, grow on skepticism, mature on optimism, and die on euphoria». Так, середній таргет по S&P500 на кінець 2012 року складає лише 1350 (на 2011 рік на початку 2011 року він був 1370, а у липні – 1400), і це є найменший потенціал зростання ринку (+7%) з 2005 року, який бачать стратеги (Рис.8). Зазвичай, найкраще купувати тоді, коли ніхто не бачить перспектив – тоді ціни найнижчі. На наш погляд, такий період депресивності на ринку відбувся у жовтні-грудні 2011.
Таким чином, глобальні ринки з точки зору початку 2012 року скоріше налаштовані уверх, ніж униз у перспективі 3-6 місяців. Цілком ймовірно, що американський ринок може досягти нових максимумів у цьому циклі – понад 1370 по S&P500.

Український ринок очевидно буде йти вслід за світовими, однак нових максимумів не досягне. За відсутності припливу нової ліквідності від іноземних та локальних інвесторів, найвище, куди він може стрибнути у цьому циклі зростання, обмежується рівнем 2000-2200 по УБ. Як правило, судячи з історії нашого ринку, найвищу доходність він демонструє у першій половині року. Так, за останні 8 років доходність українського ринку з листопада по квітень складала в середньому 55%, тоді як за травень-жовтень – мінус 2%. Тому, на наш погляд, основна фаза росту може припасти як раз на наступні декілька місяців. Враховуючи це, у найближчі 3-4 місяці доцільно тримати максимально можливу частку портфелю фондів (~90-100%) у ліквідних акціях.



По материалам: Кинто





Просмотров: 3030
Другие новости