«Холостяцький» податок. Повернення в СССР



13.03.2012, 16:18 PrimoCollect

І це не розіграш. Це цілком реальна пропозиція, яка відображена в законопроекті депутатів Катерини Лук’янової (НУ-НС) і Ярослава Сухого (Партія регіонів). В кінці минулого тижня вони внесли до Верховної ради документ, який передбачає збільшення ставок оподаткування для фізичних осіб, які не мають дітей.
Як це буде виглядати? Як відомо, стандартна ставка оподаткування доходів громадян становить 15%, якщо доходи не перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати.
У законопроекті пропонується підвищити ставку до 17% для платників податку, які досягли тридцятирічного віку і не мають дітей, крім випадків коли такий платник є інвалідом першої, другої або третьої груп.
Якщо ви маєте трьох або чотирьох дітей, найменший з яких досяг трирічного віку, то ставка податку становить 10% бази оподаткування доходів. У випадку, якщо платник податку має п’ятьох або більше дітей, найменший з яких досяг трирічного віку, то ставка податку становить 5% бази оподаткування.
Відверто кажучи, будь-яка законодавча ініціатива щодо збільшення податків в сьогоднішніх реаліях виглядає як спроба поглумитися над трупом. І така ініціатива досить сумнівна на тлі інших починань, до яких населення могло б поставитися з більшим розумінням.
Так, уже два роки чиновники обіцяють ввести податок на розкіш, а до парламенту й досі нічого не доходило. Про відповідні напрацювання Мінсоцполітики і обіцянки Сергія Тігіпка уже давно ніхто не згадує. Тим часом предмети розкоші вільно собі курсують між Кабміном, парламентом і Банковою, а їх господарі зовсім не переживають.
Навіщо? Адже бюджетні «дірки» можна закрити за рахунок чорнобильців або матерів-одиначок чи, наприклад, бездітних.
До того ж, підвищення податків для останніх ще допомагає вирішити демографічні проблеми країни. Мабуть, депутати, слухаючи про досягнення чинного президента та уряду, вирішили, що в Україні настільки високий рівень життя та соціального захисту, що небажання українців мати дітей заслуговує покарання?
Втім, усі забувають чомусь, що в Україні, зазвичай, багатодітність асоціюється із злиднями. Однак в Раду продовжують потрапляти абсолютно абсурдні пропозиції, які так чи інакше будуть у підсумку відкинуті.
По-перше, досить сумнівною є ефективність такого податку. За словами авторів законопроекту, додаткові надходження до бюджету можуть становити до 800 млн гривень за рахунок збільшення ставки для бездітних, і це, начебто, покриє зниження навантаження на сім’ї з дітьми.
Це пристойна сума, але такі нововведення потребуватимуть суттєвих витрат на адміністрування. Дуже цікаво: як буде визначатися коло осіб, які будуть підлягати оподаткуванню? Так, в законопроекті, наприклад, не сказано про сім’ї, які за станом здоров’я не можуть мати дітей.
І знову ж таки, від славнозвісного податку на нерухомість, який міститься в Податковому кодексі і уже декілька разів відкладався, теж очікували суттєвих надходжень. Але недавно голова податкового комітету Верховної ради Віталій Хомутиннік сам визнав, що на 500 млн, які може дати бюджету цей податок, надто багато додаткових витрат.
І ще - якщо це головна мета, то можливо законодавці ще візьмуть на олівець ідеї американських економістів, які пропонують обкласти кожен статевий акт податком розміром 2 долари.
По-друге, паралельна мета - стимулювання народжуваності - теж гіпотетична. Вочевидь, це можна зробити іншими раціональними методами, наприклад, посиленням соціального захисту молодих сімей. І податок на розкіш міг би бути тут в нагоді.
«У більшості європейських країн одноразові виплати при народженні дитини відсутні. Однак батьки отримують грошову підтримку із робочих місць, і часто - можливість в домашніх умовах спільно виховувати чадо до певного віку, зберігаючи робоче місце і зарплату», - каже гендиректор групи компаній «ПрімоКолект» Єва Закович.
Зрештою, у європейській практиці таких «драконівських» поборів нема, хоча країни Старого світу вже давно борються із низькою народжуваністю.
По-третє, це очевидний наступ на права громадян на свободу життєвого вибору. Ці методи - доля авторитарних країн з низьким рівнем соціального розвитку. Як відомо, аналогічний «холостяцький» податок застосовувався протягом 50 років до розпаду СРСР.
До речі, авторам законопроекту варто подивитися, як в соціальних мережах реагує на їх дітище населення. В п’ятницю для користувачів Facebook відповідна тема стала однією з «топових» - користувачі відверто «дивувалися» і обирали для цього не найбільш коректні висловлювання.
Враховуючи це, відповідні ініціативи у будь-якому разі приречені, адже лояльність влади напередодні виборів ніхто не відміняв. З цих самих причин, очевидно, до сміттєвого кошику потрапив законопроект про позбавлення допомоги матерів-одиначок.
На завершення виникає єдине питання: для чого спонсорувати парламент? Так, у 2012 році на Верховну раду передбачено 780 млн бюджетних коштів, і взамін за це платники податків отримують абсурдні законодавчі ініціативи.
До речі, якраз майже таку суму, яка витрачається на Раду, розраховують стягнути з бездітних.
Газета "Волинь",
Випуск № 1063 від 2 березня,
http://www.volyn.rivne.com/ua/1820

Просмотров: 1725 Ознакомьтесь с правилами комментирования


Компании

все компании