Ринок «чорного зерна» в Україні скоротився до 18% - Сольський

Агро Ринки 10.05.2024    09:01 Боротьба з тіньовим обігом агропродукції дала змогу з липня 2023 року до квітня 2024 року скоротити обіг тіньового зерна в Україні з 52% до 18%, повідомив міністр аграрної політики Микола Сольський на засіданні парламенту в четвер.

«Важливою роботою (Міністерства аграрної політики та продовольства - ІФ-У) була боротьба з тіньовим обігом продукції. З осені минулого року було запроваджено верифікацію експортерів разом із низкою інших заходів. Це призвело до того, що повернення валютної виручки з осені 2023 року істотно зросло", - сказав він.

За інформацією Сольського, якщо раніше в Україну поверталося вчасно близько 50% валютної виручки, то нині цей показник сягнув 85%. З цих же причин зменшено обіг тіньового зерна з 52% у липні 2023 року до 18% у квітні 2024 року.

Крім того, 2023 року в Україні вперше запрацювало мінімальне податкове зобов'язання (МПО). Державна податкова адміністрація України (ДПА) регулярно бере участь у нарадах з Мінагрополітики. Представники ДПА налагодили механізм оподаткування сільгоспземель.

«Кожен гектар в Україні тепер підлягає оподаткуванню. У 2023 році площа, з якої задекларована сплата ЗНО, зросла порівняно з 2022 роком на 4,6 млн гектар", - констатував міністр агрополітики.

Як повідомлялося, 273 народні депутати 9 травня підтримали прохання Сольського про відставку.

НАБУ 23 квітня повідомило Сольському про підозру в заволодінні державною землею на 291 млн грн і спробі заволодіти землею ще на 190 млн грн.

Згідно з трансляцією засідання, Вищий антикорупційний суд ухвалив застосувати до Сольського запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб (до 24 червня 2024 року включно) з можливістю внесення застави в розмірі 25 тис. прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а саме 75 млн 700 тис. грн, яка може бути внесена або самим підозрюваним, або іншою особою.

Крім Сольського, прокурори САП і детективи НАБУ повідомили про підозру ще 12 учасникам злочинної схеми, серед яких колишній голова Держгеокадастру України, керівник Держгеокадастру в Сумській області, два куратори органів Держгеокадастру, посадовці Держгеокадастру Сумської області, директор аграрного холдингу та інші особи, які сприяли вчиненню злочину.

Дії осіб кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем - ІФ-У) та ч. 3 ст. 27 (організація та керівництво у підготовці та вчиненні кримінального правопорушення - ІФ-У), ч. 3 ст. 15 (незакінчений замах на вчинення кримінального правопорушення - ІФ-У), ч. 5 ст. 191 (привласнення або розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем - ІФ-У), ч. 5 ст.191 (привласнення або розтрата чужого майна, яке було ввірене особі або перебувало в її віданні - ІФ-У) КК України.

Сольський 25 квітня подав заяву про відставку з посади міністра аграрної політики та продовольства. 26 квітня його було взято під варту в залі суду і конвойовано до місця ув'язнення. Кількома годинами пізніше за міністра було внесено заставу в розмірі 75,7 млн грн. Його випустили на поруки голови Всеукраїнської аграрної конфедерації Марії Дідух і заступника керівника Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука. Сольському заборонили спілкуватися з іншими підозрюваними, виїжджати з Києва і зобов'язали носити електронний браслет.
Теги:   Сольський Переглядів:   107

Читайте також:

30.05

KSG Agro скоротив чистий прибуток на 37%

30.05

«Нібулон» розпочинає масштабну модернізацію своїх елеваторів

29.05

"Кернел" збільшив чистий прибуток на 47%